News

Nereguli grave la vaccinarea anti-Covid. Mii de persoane, imunizate peste rând, chiar înaintea cadrelor medicale

10.03.2021 | 15:20
Nereguli grave la vaccinarea antiCovid Mii de persoane imunizate peste rand chiar inaintea cadrelor medicale
ADVERTISEMENT

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat deja împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, deși multe dintre ele ar fi trebuit, conform strategiei elaborate de autorități, să se programeze abia în etapa a treia, destinată populației generale.

Este doar o mică parte din neregulile care reies în urma publicării datelor complete cu privire la dozele de vaccin administrate în țara noastră până vineri, 5 martie.

ADVERTISEMENT

Potrivit Recorder.ro, încă de la începutul campaniei, în centrele special amenajate la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală au fost imunizate peste 130 de persoane eligibile pentru etapa a treia, în timp ce mii de cadre medicale erau în așteptare.

Au fost publicate datele complete ale vaccinării anti-Covid în România. Sute de persoane, vaccinate înaintea cadrelor medicale

Sursa citată mai relatează despre un caz cu totul și cu totul special, al centrului de vaccinare la Casa Armatei din Focșani, unde ar fi trebuit, până pe 15 ianuarie, să fie imunizat doar personalul medical de la Spitalul Militar. Cu toate acestea, și-au făcut loc și alte câteva sute de persoane din etapele a doua și a treia.

ADVERTISEMENT

Pus în fața faptului împlinit, colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a recunoscut că în centrul special amenajat la Casa Armatei au fost imunizate, peste rând, rudele personalului medical militar.

A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate.

ADVERTISEMENT

Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Sute de persoane eligibile pentru etapa a treia, destinată populației generale, au fost imunizate și la Institutul Matei Balș din Capitală, într-o perioadă în care mii de medici din întreaga țară așteptau vaccinul.

ADVERTISEMENT

Situația este mult exagerată. Atunci, în primele zile, platforma nu era pe deplin funcțională și multe date au fost culese de mână și apoi introduse în sistemul electronic cu unele erori.

În acele zile s-a vaccinat foarte mult personal medical, dar au fost și studenți la Medicină sau angajați ai firmelor de mentenanță care au contracte cu spitalul – de exemplu, firma care asigură funcționarea lifturilor din zona roșie.

În cazul acestora din urmă, nu era clară împărțirea în categorii și au fost introduși după vârstă”, a reacționat Cătălin Apostolescu, actualul manager interimar al unității sanitare, chestionat pe marginea acestui subiect.

ADVERTISEMENT