News

Nereguli la Ministerul Sănătății și IGSU în procedurile de achiziție. Curtea de Conturi a sesizat DNA

Curtea de Conturi a sesizat DNA pentru fapte de abuz în serviciu și fals intelectual săvârșite la Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
21.05.2021 | 14:08
Nereguli la Ministerul Sanatatii si IGSU in procedurile de achizitie Curtea de Conturi a sesizat DNA
ADVERTISEMENT

Sesizările vizează nereguli în procedurile de achiziție făcute în 2020, în primele luni ale pandemiei. Pe lângă Ministerul Sănătății, pe atunci condus de către Nelu Tătaru, și IGSU, Curtea de Conturi a reclamat și ilegalități ce ar fi fost comise la Compania Națională Unifarm SA.

Potrivit Hotnews, Curtea de Conturi a reclamat Ministerul Sănătății la DNA pentru fapte de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, în urma cărora ar fi rezultat un prejudiciu de 2.875.160 lei.

ADVERTISEMENT

În cazul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, procurorilor anticorupție le-au fost semnalate două posibile fapte de abuz în serviciu, una cu un prejudiciu de 10.931.460 lei, iar cealaltă cu 4.272.180 lei.

Cele mai mari prejudicii, descoperite la Unifarm

Compania Unifarm a fost reclamată la DNA pentru abuz de fals, fals intelectual și uz de fals, prejudiciul estimat fiind unul imens, de 319.807.361 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Curtea de Conturi a sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru nerecuperarea prejudiciilor de către Unifarm, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curte. Această faptă este infracțiune fiind sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest caz, prejudiciul calculat este de 536.756 lei.

Acțiunile în justiție ale Curții de Conturi au avut la bază un raport care a fost publicat încă de anul trecut, raport intitulat „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”.

ADVERTISEMENT

Raportul devastator al Curții de Conturi

Raportul semnala că Ministerul Sănătății a făcut, pe durata stării de urgență, achiziții directe de 1,696 miliarde de lei, prin intermediul companiei Unifarm. Curtea de Conturi susținea că aceste achiziții s-au făcut prin diverse „abateri, nereguli, erori și deficiențe”.

CN UNIFARM SA a angajat și a efectuat cheltuieli (achiziții de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus) mai mari decât cele aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli, în sumă totală de 1.463.073 mii lei, fără aprobarea consiliului de administrație, a ministerului de resort și fără aprobarea AGA”, se spunea în raport.

ADVERTISEMENT

Mai mult, aceste achiziții au fost efectuate contrar legii și statutului Companiei, deoarece directorul general nu a cerut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor care ar fi trebuit să fie consultată pentru orice fel de tranzacție dacă aceasta are, individual sau într-o serie de tranzacții încheiate, o valoare mai mare de 10% din valoarea activelor nete ale companiei sau mai mare de 10% din cifra de afaceri a companiei potrivit ultimelor situații financiare auditate.

Unifarma a achiziționat echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare deși deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători, ceea ce a făcut ca CN UNIFARM să plătească prețuri de achiziție mai mari cu suma estimată la 175.274.000 lei.

Curtea a reclamant și faptul că plata produselor contractate nu s-a făcut conform prevederilor legale: „În timp ce Compania avea înregistrate avansuri plătite către acești furnizori în valoare de 220.073 mii lei, care nu au fost justificate de bunuri livrate până la data de 15.05.2020, a efectuat plăți suplimentare în valoare de 191.767 mii lei și a continuat să înregistreze datorii către furnizori în valoare de 91.930 mii lei, fără să efectueze regularizarea acestor operațiuni cu facturile de avans care au fost plătite anterior”.

Ventilatoare supraevaluate și măști neconforme

Unifarm a cumpărat ventilatoare din China fără să solicite specificații tehnice care să justifice prețul plătit. Astfel, ventilatoarele au fost cumpărate la 56.000 de dolari bucata, deși prețul lor de piață varia între 7.000 și 10.000 dolari.

Alte prejudicii au fost create de achiziția de măști de protecție neconforme în valoare de 26,4 milioane lei, iar faptul că măștile au fost cumpărate de la intermediari a umflat factura plătită de statul român cu 175,2 milioane lei.

De asemenea, Unifarm nu și-a respectat obligația de a stabili care este necesarul de echipamente medicale, înainte de a face achizițiile. În plus, au fost descoperite neconcordanțe și nereguli în documentele întocmite aferente contractelelor de furnizare încheiate de CN UNIFARM SA cu Ministerul Sănătății.

Menționăm faptul că, majoritatea furnizorilor care au beneficiat de avansuri substanțiale nu au livrat produsele în termenele contractate. De asemenea, pentru anumite produse au fost prevăzute termene mari de livrare, deși Compania a efectuat plata imediată a facturilor de avans emise de furnizori și chiar înainte de primirea facturilor de avans în unele cazuri. Toate aceste sume care au fost achitate de către companie în avans au fost finanțate din împrumuturile contractate care sunt purtătoare de dobânzi”, se mai spunea în raport.

Astfel, deși achizițiile directe erau justificate prin urgența obținerii echipamentelor medicale, acestea au fost furnizate cu întârziere.

ADVERTISEMENT