News

Nereguli la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, semnalate într-un raport al autorităţilor: instalaţiile de detecţie a incendiilor erau nefuncţionale

Potrivit unui raport, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța existau deja defecțiuni ale instalațiilor de detecție a incendiilor.
01.10.2021 | 13:25
Nereguli la Spitalul de Boli Infectioase Constanta semnalate intrun raport al autoritatilor instalatiile de detectie a incendiilor erau nefunctionale
Nereguli la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, semnalate într-un raport al autorităţilor Sursa foto: Inquam, Costin Dincă
ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport ce relevă problemele din spitale, realizat de autorități după incendiul de la Secția ATI a Spitalului Piatra Neamț, au fost descoperite, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare a incendiilor, dar  și la cele electrice.

Conform raportului, în spitalul din Constanța nu funcționau instalatiile de detecție, semnalizare si avertizare a incendiilor. De asemenea, tot în acest raport se mai precizează că instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.

ADVERTISEMENT

Instalații electrice defecte

De asemenea, potrivit acestui raport, instalatiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

De la jumătatea lunii septembrie, Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a revenit la statutul exclusiv COVID, internând doar pacienți confirmați ca fiind infectați cu acest virus. Unitatea medicală asigură 120 de paturi, 10 la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Detalii din raportul Inspecției Sanitare de Stat

Același raport mai arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii, în timp ce  71% dintre saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare iar 60% dintre saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA. De asemenea,  71% din secțile de ATI controlate nu respectă distanțele între paturi (de 2, 5 m), iar doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi. În raport se mai precizează că la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

După incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi și-au pierdut viața, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie 2020, iar primele rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. A fost activat Planul Alb de intervenţie, iar toţi pacienţii au fost evacuaţi, inclusiv pe fereastră. Autorităţile transmit că 9 persoane internate în secţia ATI COVID-19 au decedat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55.