News

Nereguli majore în stațiunile turistice. Inspectorii sanitari au făcut mii de controale

Control alimentar riguros al ANSVSA. Mii de amenzi au fost aplicate de inspectorii sanitari în urma controalelor
30.04.2024 | 21:31
Nereguli majore in statiunile turistice Inspectorii sanitari au facut mii de controale
Amenzi de peste 2,2 milioane de lei pentru restaurante și stațiuni turistice. Neregulile descoperite de inspectorii sanitari. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Inspectorii sanitari au verificat în ultima săptămână a lunii aprilie peste 3.200 de locații din sectorul alimentar, situate în zonele de recreere și în localitățile turistice.

Ce nereguli au descoperit inspectorii sanitari

Amenzile aplicate au depășit suma de 2,2 milioane de lei, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Siguranța Alimentelor și Sanitară Veterinară (ANSVSA).

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost confiscate și plasate sub sechestru peste 721 de kilograme de produse alimentare, identificate ca fiind periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

„În perioada 23 – 30.04.2024, ANSVSA a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

ADVERTISEMENT

Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Acţiunea, desfăşurată de ANSVSA la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, se precizează în comunicatul autorităţii.

Amenzi uriașe aplicate de inspectori

Neregulile depistate de inspecțorii ANSVSA au fost sancționate prin acordarea de 308 amenzi contravenționale, totalizând suma de 2.261.800 de lei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au emise și șapte ordonanțe de suspendare a activității și șapte ordonanțe de interzicere a activității, iar a fost dispusă măsura de confiscare oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kilograme de produse alimentare, identificate ca reprezentând un risc potențial pentru sănătatea consumatorilor.

Sursa citată a mai precizat că în perioada menţionată, controalele inspectorilor ANSVSA au avut în vizor: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziţii de produse alimentare şi 24 puncte gastronomice locale.

ADVERTISEMENT

„Principalele neconformităţi constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreţinerea spaţiilor, echipamentelor de lucru şi folosirea ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare”, au mai precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore....
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore. Avertizare nowcasting de fenomene periculoase
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi