Echipele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au descins în mai multe centre comerciale, dar și în bucătăriile din cadrul mai multor spitale din România. La peste jumătate dintre unitățile medicale s-au găsit nereguli.
În această perioadă s-au verificat 75 de blocuri alimentare din unitățile medicale din țară. Nereguli s-au identificat la 55 dintre acestea. Printre problemele găsite se numără carne expirată, lipsa etichetelor și ustensile neconforme și neigienizate.
De asemenea, de cele mai multe ori, produsele erau ținute în condiții de temperatură neconforme, dar și în lăzi frigorifice murdare. De asemenea, s-au înregistrat abateri și la 111 chioșcuri/magazine din incinta sau din apropierea unităților sanitare.
În urma acestor verificări, 1.345 de kilograme de produse, în valoare totală de 25.476 de lei, au fost retrase definitiv. Mai mult, s-au dat 55 de amenzi, în valoare totală de 485.000 de lei si s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor identificate în spitale sau magazine.
Principalele abateri constatate sunt: nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice, nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate și lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate.
De asemenea, s-au constatat și alte probleme, printre care: lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale și produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
Nu numai în spitalul din Adjud au fost probleme la momentul în care comisarii ANPC au ajuns, ci și în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș. Acolo, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
Mai mult, la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către președintele instituției, transmit reprezentanții ANPC.
Nici blocul alimentar din cadrul Spitalului Județean Dâmbovița nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă ANPC nu a primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.