News

Neregulile găsite de poliţie la graniţă, după intrarea României în Air Schengen. Copii fără documente legale, migranţi non-UE cu contracte expirate

Intrarea în Air Schengen a sporit vigilenţa Poliţiei de Frontieră. Au fost identificaţi la graniţă copii pe cale să fie scoși din ţară fără documente legale.
12.05.2024 | 19:10
Neregulile gasite de politie la granita dupa intrarea Romaniei in Air Schengen Copii fara documente legale migranti nonUE cu contracte expirate
România a intrat în Air Schengen la 31 martie 2024 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Intrarea României în Air Schengen, din 31 martie, a păstrat totuşi condiţiile de ieşire din ţară ale minorilor, însă din neştiinţă sau rea-credinţă părinţi sau tutori au fost prinşi în neregulă la frontieră. De asemenea, în cele 40 de zile de când am intrat în Schengen aerian şi maritim au fost depistaţi mai mulţi cetăţeni non-UE care aveau expirate contractele de muncă încheiate în România.

În patru cazuri adulţii au încercat să scoată din ţară minori, fără a avea documente în regulă

O dată cu intrarea în Schengen a devenit funcţională aplicaţia eDac, folosită de structurile Ministerului de Interne (poliție, jandarmerie, poliția de frontieră, imigrări) pentru stabilirea identității unei persoane și verificarea eventualelor mențiuni legate de această persoană.

ADVERTISEMENT

Unul dintre exemplele oferite de agenţia News.ro vine de la Aeroportul din Timişoara, unde în data de 7 mai, la ora 20.25, o echipă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o femeie, cetăţean român, însoţită pe fiica ei minoră şi intenţiona să iasă cu aceasta din ţară.

“În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deţine declaraţie notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reşedinţei în străinătate a minorei.

ADVERTISEMENT

Nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria minorului a fost întreruptă”, a transmis Poliţia de Frontieră.

Acesta este cel de-al patrulea caz de copii români pe care adulţii au încercat să îi scoată din ţară fără a avea toate documentele necesare. Astfel, poliţiştii de frontieră au mai descoperit un caz în care mama nu avea procură din partea tatălui, dar şi două cazuri în care minorul însoţit de părinţi nu avea un document de călătorie. În niciunul dintre aceste cazuri copiilor nu li s-a permis ieşirea din ţară.

ADVERTISEMENT

Se reaminteşte că dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de un document de călătorie (pașaport, carte de identitate), iar dacă minorul este însoțit de un singur părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, e necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul său legat de efectuarea respectivei călătorii în străinătate.

Tot prin intermediul aplicaţiei eDAC, la Aeroportul Otopeni a fost depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean marocan care călătorea la Frankfurt cu escală la Varşovia. “În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în România în baza unei vize de lungă şedere, societatea angajatoare neavând cunoştinţă de intenţia străinului de a părăsi ţara. Acestuia i-a fost întreruptă călătoria, fapt pentru care fost preluat de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale”, mai transmite Poliţia de Frontieră.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot la Aeroportul Otopeni, în zona de tranzit intrare Schengen, a fost identificat un cetăţean nepalez şi două femei din Sri Lanka ale căror contracte de muncă pe terioriul României erau expirate.

ADVERTISEMENT