Sport

Nervi, dramă și neputință! Greșeala din ultima secundă care o elimină pe Dinamo din Europa

16.02.2021 | 23:20
Nervi drama si neputinta Greseala din ultima secunda care o elimina pe Dinamo din Europa
ADVERTISEMENT

Dinamo a pierdut dramatic, scor 28-29, meciul împotriva suedezilor de la Kristianstad din European League. Înfrângerea lasă “dulăii” doar cu șanse teoretice la faza următoare, însă un astfel de eșec va fi greu de uitat pentru elevii lui Constantin Ștefan. 

Primul meci al anului pe plan european pentru “dulăi” a fost abordat cu optimism de suflarea roș-albă. Dinamo nu a făcut cel mai bun sezon pe plan european până acum, însă un parcurs bun ar fi putut să mai spele din păcatele adunate în toamnă. Iar primul adversar a fost Kristianstad, echipă care aplica o corecție serioasă “dulăilor” în toamnă, 31-22.

ADVERTISEMENT

Nervi, dramă și neputință! Cum a fost Dinamo scoasă din EHF European League

Începutul de meci a arătat că Dinamo avea poftă de handbal. “Dulăii” erau înfometați și după două victorii în campionat, handbaliștii lui Ștefan voiau revanșa în Ștefan cel Mare. Și startul de meci le-a aparținut. Saeid Heidarirad a închis poarta în startul meciului și faza de atac a mers ca unsă.

Dinamo s-a dus la 6-2 după primele 13 minute grație reușitelor lui Ante Kuduz și unui Javier Humet în formă foarte bună. Rome Hebo, foarte bun la coordonare, iar apărarea suedeză părea că nu are antidot la jocul rapid al “dulăilor”.

ADVERTISEMENT

Început solid de meci pentru “dulăi”! Au simțit “mirosul de sânge”

Diferența a crescut la 10-5 în următoarele minute, iar singurul lucru care a funcționat la oaspeți în prima parte au fost extremele. Halen și Ehn și Frend au marcat toate golurile suedezilor până în minutul 25, minut în care oaspeții au marcat pentru prima dată de pe centrul semicercului.

Dinamo a controlat prima parte, a avut mai mereu un avans de 4-5 goluri, care s-a strâns la doar două lungimi la finalul reprizei: 14-12. Iar finalul bun al suedezilor a mai potolit din elanul “dulăilor” care au fost conștienți că urmează o repriză secundă dificilă.

ADVERTISEMENT

Suedezii au egalat “în șoaptă”! Au profitat de fiecare greșeală a lui Dinamo

Partea secundă a început greu pentru români. Kristianstad a marcat două goluri în două minute și a echilibrat meciul. A urmat apoi o nouă perioadă bună de joc pentru Dinamo, mai atentă în apărare și mai inspirată în atac, cu un joc bun al extremelor Negru și Gavriloaia și cu un Ante Kuduz în formă foarte bună. S-a făcut rapid 19-15 și “dulăii” își făceau calculele de calificare cu cele două puncte.

Un prim moment psihologic a fost la scorul de 22-18. Dinamo avea superioritate, însă echipa lui Constantin Ștefan a gestionat cum nu se putea mai prost acest avantaj. Kristianstad a dat două goluri în inferioritate, unul pe contraatac și apărarea “dulăilor” era groggy. Suedezii au profitat din plin de momentele de uluială din apărarea dinamovistă și au preluat conducerea. De la 22-18 s-a făcut 22-23.

ADVERTISEMENT

Dinamo s-a trezit din pumni și a revenit!

Constantin Ștefan i-a trezit din pumni pe ai lui cu un time-out și Dinamo a reușit încă o dată să revină la conducere în ultimele 10 minute. Cu 5 minute înainte de final a fost 27-25, iar cu trei minute înainte de final Dinamo conducea cu 28-26, un avans liniștitor, teoretic. Din nou, fazele au fost gestionate anapoda și suedezii au egalat într-un minut. Parcă li s-ar fi pus două goluri în loc de unul pe tabelă.

Finalul a fost dramatic. Dinamo a arătat încă o dată o lipsă crasă de imaginație pe faza de atac. A dus ultimul asalt până la ultima pasă și Ante Kuduz a tras telefonat înainte de a se fluiera pasivul. Mai erau 10 secunde și suedezii au trimis mingea în față. Tentativa de atac a fost blocată de dinamoviști, iar suedezii au primit o lovitură de la 9 metri, cu 3 secunde înainte de final.

Momentul halucinant al lui Rome Hebo! Roșu și aruncare de la 7 metri pentru că nu a lăsat mingea jos

A fost momentul în care Dinamo a primit lovitura decisivă, de K.O. Dar nu de la Kristianstad ci de la un propriu jucător. Rome Hebo a făcut greșeala copilărească să țină de minge în brațe pentru a trage de timp. Doar că în handbal, la ultima fază asta se pedepsește cu aruncare de la 7 metri și cartonaș roșu. Arbitrii din Muntenegru nu au stat pe gânduri și au mutat inofensiva aruncare de la 9 metri în aruncare de la 7 metri.

Gregor Ocvirk a marcat și Kristianstad a câștigat un meci în care nici jucători lor nu mai credeau la un moment dat. Pentru Dinamo drumul european se va încheia după faza grupelor. După două campanii superbe în EHF Champions League, “dulăii” nu au avut un sezon bun în European League, pe care o părăsesc pe ușa din dos.

Anton Halen, prestație uriașă pentru oaspeți! Humet și Kuduz, remarcații “dulăilor”

De la oaspeți s-a remarcat extrema suedeză Anton Halen, marcator a 9 goluri în meci. La un moment dat jucătorul suedez a fost singurul care și-a ținut echipa aproape, pentru a fi ajutat mai apoi și de alți colegi.

Javier Humet a fost cel mai bun marcator de la Dinamo cu 7 goluri, fiind secondat de Kuduz cu 6 reușite. Saeid Heidarirad a avut 7 intervenții, însă prea puține pentru a ține Dinamo cu șanse în lupta pentru calificare.

Dinamo, de doi bani speranță pentru locul 4!

În clasament, Dinamo rămâne pe locul 5 cu 3 puncte. Pentru “dulăi”, șansele de calificare mai departe sunt teoretice. Au mai rămas de disputat patru meciuri, dintre care două cu codașa Presov. Diferența față de Sporting Lisabona este de 3 puncte, cu un meci mai puțin pentru portughezi. Este greu de crezut că elevii lui Constantin Ștefan vor reuși să prindă in extremis echipa lusitană.

Clasament EHF European League: 

Chiar dacă actualul sezon european a fost unul cenușiu pentru Dinamo, este foarte important ca acest proiect să continue la același nivel de performanță. Iar în acest sens, managerul Daniel Georgescu a confirmat pentru FANATIK că sezonul viitor este asigurat din punct de vedere financiar și echipa va rămâne la fel de competitivă cum a fost în ultimele sezoane.

  • 7 goluri a marcat Humet, cel mai bun marcator al “dulăilor”
  • 3 puncte a obținut Dinamo în 6 meciuri

 

ADVERTISEMENT