Life

Netflix, dat în judecată de prima femeie campioană la șah, pentru o replică din The Queen’s Gambit

Nona Gaprindashvili, prima femeie campioană la șah, a dat în judecată compania Netflix și cere despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari. Ce a deranjat-o?
29.01.2022 | 16:57
Netflix dat in judecata de prima femeie campioana la sah pentru o replica din The Queens Gambit
Nona Gaprindashvili a dat în judecată Netflix și cere despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari. Sursa: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nona Gaprindashvili, fostă campioană la șah, originară din Georgia, a dat în judecată compania americană Netflix, pe motive de defăimare. Aceasta cere despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari.

Totul a pornit de la o replică din serialul „The Queen’s Gambit”, care, potrivit avocaților șahistei, este o afirmație falsă și sexistă.

ADVERTISEMENT

Nona Gaprindashvili cere despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari

Nona Gaprindashvili este o vedetă a șahului georgian din anii 1980. Aceasta pretinde că a fost defăimată într-unul din episoadele serialului „The Queen’s Gambit”, produs de Netflix.

Nona Gaprindashvili, declarată prima femeie maestră la șah, a fost deranjată de o replică a unui personaj, care a portretizat-o drept o campioană care „nu a înfruntat niciodată bărbați”.

ADVERTISEMENT

Sahista a dat în judecată compania Netflix în luna septembrie și cere despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari. Conform The Guardian, în plângerea depusă de avocații Nonei Gaprindashvili, aceștia au motivat că referința la persoana șahistei „îi dezonorează realizările în fata milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Până în anul 1968, în care este plasată acțiunea seriei, Nona Gaprindashvili concurase, deja, împotriva a 59 de bărbați.

ADVERTISEMENT

Netflix respinge acuzațiile care i se aduc

Netflix a cerut respingerea procesului pentru defăimare, argumentând că serialul este o ficțiune, iar creatorii acestuia ar trebui să aibă dreptul la libertate de exprimare artistică.

Mai mult, compania a susținut că la producerea serialului au contribuit doi experți în șah, pentru a contura detaliile scenariului și că referirea la Gaprindashvili a fost menită să „o recunoască, nu să o disprețuiască”.

ADVERTISEMENT

Justiția este de partea șahistei

Judecătorii consideră argumentul Nonei Gaprindashvili ca fiind unul valabil, menționând că operele de ficțiune nu sunt imune la defăimare, dacă oamenii care sunt calomniați există cu adevărat.

‘„The Queen’s Gambit” are la bază un roman din 1983, semnat de Walter Tevis. Acesta spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume, în perioada Războiului Rece.

Gaprindashvili are acum 80 de ani și locuiește în Tbilisi, Georgia. Ea spune că Netflix încerca să construiască un personaj fictiv, care să deschidă calea pentru femei, în timp ce ea deja făcuseră acest lucru.

 

ADVERTISEMENT
Tags: