Sport
notix pixel id

Nevaccinații, interziși la Maratonul București! Cristian Jura, secretar de stat la CNCD, prima reacție: “Măsură disproporţionată!” Exclusiv

Doar vaccinații au voie să participe la Maratonul București. Cristian Jura, CNCD, spune că putem vorbi despre discriminare în acest caz.
27.05.2021 | 18:49
Nevaccinații, interziși la Maratonul București! Cristian Jura, secretar de stat la CNCD, prima reacție:
Nevaccinații, interziși la Maratonul București! Cristian Jura, secretar de stat la CNCD, prima reacție. Exclusiv
ADVERTISEMENT

Peste 20.000 de participanți din 75 de țări au luat startul la ediția din 2019 a maratonului București, la toate categoriile. Ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Cea din 2021 pornește la drum cu o măsură controversată.

Organizatorii au anunțat condiții stricte și importante restricții pentru cele două evenimente din toamnă: OMV Petrom Bucharest Half Marathon, 4-5 septembrie, și Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, 30-31 octombrie.

Doar cei care au rapelul făcut cu minimum 10 zile înaintea cursei vor putea participa la Maratonul București. Fără teste PCR

Se vor putea înscrie doar persoanele care pot face dovada că au fost vaccinate. Rapelul, la dozele la care este necesar, trebuie să fie administrat cu minimum 10 zile înainte de data la care este programată cursa. De asemenea, s-a sta bilit o limită de 10.000 de participanți. La jumătate față de 2019.

ADVERTISEMENT

“Suntem în permanentă comunicare cu factorii de decizie şi autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii publice şi pe măsură ce la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se va reanaliza numărul optim de alergători ce ar putea participa, respectând toate normele de siguranţă sanitară”, a declarat Valeria Răcilă van Groningen, președintele Bucharest Running Club.

Decizia organizatorilor a stârnit imediat un val de nemulțumire, în condițiile în care nu s-a introdus și varianta prezentării unui test PCR negativ pentru a putea participa.

ADVERTISEMENT

Cristian Jura, secretar de stat CNCD: “Este o măsură disproporționată, se poate vorbi despre un caz de discriminare”

FANATIK l-a contactat pe Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru a înțelege dacă se poate discuta despre un caz de discriminare de care s-ar face vinovați organizatorii competiției.

“Măsura pe care organizatorii au luat-o este una disproporționată. În toate competițiile naționale și internaționale se acceptă și testul PCR negativ, la fel ca și testul antigen autorizat.

ADVERTISEMENT

Societatea merge în acest moment într-o direcție incluzivă. Adică toate persoanele să fie incluse la evenimente, să poată călători, indiferent că sunt vaccinate, au test PCR sau antigen. Rămâne de văzut dacă se vor face plângeri către CNCD. Ar puta exista o astfel de speță.

Cristian Jura face apel la organizatorii Maratonului București: “Sper că o să se răzgândească. Să existe și varianta testului PCR”

Este și o competiție internațională, vin sportivi din străinătate. Ca să intri pe teritoriul României este OK să ai un test PCR negativ, dar ca să participi la competiție trebuie vaccin.

ADVERTISEMENT

Sunt lucruri mai greu de înţeles în anunţul pe care l-au făcut organizatorii. Dar speranţa mea este că vor reveni asupra acestei măsuri. Şi la Euro se fac eforturi pentru suporteri, se aprobă inclusiv testul antigen”, a declarat Cristian Jura pentru FANATIK.

Începând cu anul 2008, Bucureștiul a fost inclus în circuitul internațional al maratoanelor, alăturându-se celorlalte capitale europene care găzduiesc anual astfel de competiții. Toate competițiile Bucharest RUNNING CLUB sunt acreditate și înscrise în calendarul internațional al AIMS (Asociația Internațională a Maratoanelor și Semimaratoanelor) și IAAF.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik