News

Primul oraş important din SUA care va da drept de vot cetățenilor străini

Consiliul municipal din New York a adoptat o lege ce permite străinilor să voteze la alegerile locale. Este primul oraş important din SUA care a făcut acest pas.
10.12.2021 | 14:04
Primul oras important din SUA care va da drept de vot cetatenilor straini
ADVERTISEMENT

Străinii vor avea drept de vot la alegerile municipale din New York după ce consiliul municipal al acestei metropole a adoptat joi o lege în acest sens.

Legea adoptată cu 33 de voturi favorabile, 14 împotrivă şi două abţineri le va permite rezidenţilor permanenţi legali şi persoanelor autorizate să lucreze în SUA care locuiesc în New York şi nu au cetăţenie americană să participe la alegerile municipale.

ADVERTISEMENT

Când vor putea vota străinii la alegerile din New York

Noua lege vizează aproape un milion de persoane care locuiesc în New York, metropolă cu nouă milioane de locuitori, relatează CNN.

Dacă va fi implementată, măsura ar putea intra în vigoare de la începutul anului 2023.

Mai mulţi membri democraţi ai consiliului municipal şi asociaţiile pentru apărarea drepturilor imigranţilor au salutat acest vot istoric.

ADVERTISEMENT

La sfârşit de mandat, primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, și-a exprimat rezervele asupra autorității legale a metropolei de a permite votul străinilor în raport cu statul New York, dar a dat asigurări că nu se va opune.

O lege gândită de imigranți pentru imigranți

Consilierul local Ydanis Rodriguez, principalul susținător al noii legi, el însuși imigrant din Republica Dominicană, a declarat pentru CNN că inițiativa își propune să răspundă la principiul „nicio taxare fără reprezentare“.

ADVERTISEMENT

„Cred că astăzi am reușit să facem această schimbare importantă care recunoaște contribuția imigranților“, a spus Rodriguez după vot, adăugând că statutul său din trecut de deținător de carte verde, din 1983 până în 2000, l-a inspirat să militeze pentru impunerea acestei legi.

Înaintea supunerii la vot a legii, mai mulți membri ai consiliului municipal newyorkez au depus o moțiune prin care cereau amânarea acestui pas, invocând îngrijorările mediului juridic cu privire la capacitatea orașului de a face o asemenea schimbare, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Alți consilieri s-au declarat îngrijorați de impactul pe care noua lege îl va avea asupra alegătorilor de culoare. „Unde se vor încadra alegătorii afro-americani în această lege? Această lege specială va schimba major dinamicile de putere din New York și nu avem date sau informații pentru a cunoaște cum va afecta comunitățile afro-americane care au fost cele mai vulenrabile în decursul existenței lor în New York“, a spus democratul Laurie Cumbo înaintea votului.

Acesta a adăugat că legea ar fi „o victorie pentru republicanii dominicani“ și și-a exprimat îngrijorarea că alegătorii de origine latino-americană ar putea vota cu republicanii dacă vor primi drept de vot.

Și alte orașe și state dau drept de vot străinilor

Topul celor cinci țări din care provin imigranții din New York sunt Republica Dominicană, China, Mexic, Jamaica și Guyana, arată un raport asupra populației de imigranți întocmit în 2019 de Biroul pentru imigrație din cadrul primăriei New York.

Mai multe municipalități americane, între care San Francisco, nouă orașe din statul Maryland și două orașe din statul Vermont, le permit rezidenților care nu dețin cetățenie americană să voteze.

Statele Massachusetts, Illinois și Districtul Columbia iau în considerare adoptarea acestei legislații.

ADVERTISEMENT
Tags: