News

New York, lovit de un fenomen meteorologic rar: furtună de zăpadă cu tunete și fulgere

Americanii din vestul statului New York au fost luați prin surprindere de o furtună de zăpadă cu tunete și fulgere, fenomen surprinzător.
18.11.2022 | 23:56
New York lovit de un fenomen meteorologic rar furtuna de zapada cu tunete si fulgere
Furtună ciudată în SUA. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Un fenomen meteo extrem de rar, furtuna de ninsoare cu tunete și fulgere a fost înregistrată inclusiv de camerele de supraveghere din orașele din statul american.

New York, lovit de o furtună cu ninsoare

De asemenea, autoritățile au anunțat că statul New York va înregistra un strat de zăpadă de peste 1.5 metri, un record ”istoric”.

ADVERTISEMENT

Furtuna care a lovit New York în aceste zile e considerată de proporții ”istorice”, fiind decretată o stare de urgență și fiind emise avertizări de călătorie. Totodată, autoritățile au interzis circulația în unele zone după lăsarea întunericului.

Guvernatorul statului New York a anunțat că cea mai gravă situație e în orașul Buffalo, unde a nins puternic, în timp ce fulgerele luminau cerul și tunetele cutremurau văzhudul.

ADVERTISEMENT

Zăpada cu tunete e un fenomen foarte rar care poate fi întâlnit doar în cele mai puternice furtuni de iarn sau așa numitele ”cicloane bombă”. Fenomenul pe timp de iarnă poate fi explicat prin instabilitate atmosferică accentuată, care necesită aer cald.

Conform CNN, mecanismele care stau la baza unor astfel de ”ninsori torențiale” sunt aceleași ca și în cazul furtunilor obișnuite.

ADVERTISEMENT

”E nevoie de o combinaţie de umiditate deasupra suprafeţei Pământului, instabilitate în aer şi un mecanism de curenţi ascendenţi”, menționează sursa citată. Oamenii sunt sfătuiți să rămână la adăpost pe durata acestor furtuni care pot deveni periculoase.

Cu toate acestea, oamenii trebuie să știe că există diferențe între furtunile de vară și cele rare, de iarnă. În primul rând fulgerele asociate cu furtunile de zăpadă sunt descărcări de la nor la nor, spre deosebire de cele din timpul verii care produc descărcări la sol.

ADVERTISEMENT

Mai mult, zgomotul tunetului pe timpul furtunii de zăpadă, iarna, nu se aude la fel de puternic precum tunetul obișnuit. Asta pentru că ninsoarea abundentă absoarbe din sunet, astfel că acesta nu sună ca o bubuitură asurzitoare.

ADVERTISEMENT