News

NEWS ALERT! A erupt vulcanul Etna! Ce măsuri au luat autoritățile

20.07.2019 | 18:56
NEWS ALERT A erupt vulcanul Etna Ce masuri au luat autoritatile

Etna, cel mai înalt vulcan activ de pe teritoriul Europei a erupt din nou, în cursul zilei de sâmbătă, 20 iulie 2019, răspândind în aer lavă incandescentă și producând momente de spaimă în rândul locuitorilor Siciliei, oraș situat în partea de sud a Italiei.

A erupt vulcanul Etna. Autoritățile, obligate să ia măsuri urgente

În plus, ca urmare a acestui incident, autoritățile au decis închiderea a două aeroporturi din apropiere, precum și evacuarea unor persoane aflate în zona respectivă, după cum informează presa locală. Totodată, potrivit specialiștilor Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, activitatea eruptivă este intermitentă, iar lava curge pe versantul sud-estic, cunoscut sub numele de Valle del Bove, pe o distanţă de circa 1,5 km față de punctul de emisie.

Activitatea intermitentă la craterul nou din sud-estul Etnei, care a inceput pe 14 iulie, continuă și în această perioadă. Multe dintre explozii aruncă în aer cantități reduse de materie incadescentă care formează mici nori de cenușă. Nu se remarcă tendințe clare ale acestei activități si nu se poate spune dacă ea se va diminua sau se va amplifica. Iar tremurul vulcanic se menține la niveluri scăzute și medii”, explică oamenii de știință, citați de publicația italiană La Reppublica.

Imaginile au devenit rapid virale

La scurt timp după eruperea vulcanului Etna, rețelele de socializare au fost invadate cu fotografii și clipuri video care surprind în detaliu acest fenomen incredibil care, potrivit specialiștilor, se petrece o dată la trei luni, în limite normale, însă. Doar la circa 150 de ani, eruptiile sunt îndeajuns de puternice încât să distrugă localități din jur. Cele mai expuse riscului în astfel de cazuri sunt orașele Messina și Catania, situate în apropierea marelui vulcan.

Cu o înălţime ce depășește 3.300 de metri, Etna este cel mai important vulcan activ de pe teritoriul Europei, cu erupţii frecvente, de-a lungul a  peste 2.700 de ani. Ultima erupţie de proporții mari datează din iarna anului 2008.

 

Tags: