News

Nicht pentru România. Austria nu renunță la veto-ul împotriva aderării ţării noastre la Schengen

Spațiul Schengen. Austria se încăpățânează să lase România pe dinafară. Cancelarul Karl Nehamer: „Acesta nu este momentul potrivit”
17.09.2023 | 10:27
Nicht pentru Romania Austria nu renunta la vetoul impotriva aderarii tarii noastre la Schengen
Cancelarul Karl Nehamer spune României că „nu este momentul” extinderii spațiului Schengen / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Austria își va menține dreptul de veto împotriva extinderii Schengen atâta timp cât spațiul „nu funcționează”, a declarat cancelarul Karl Nehammer Viena s-a opus integrării Bucureștiului și Sofiei în spațiul european de liberă circulație, invocând lupta împotriva imigrației ilegale. Această decizie a fost criticată inclusiv de presa austriacă, care a considerat că România și Bulgaria meritau să adere la spațiul Schengen.

Karl Nehamer, un cancelar cu „nu” în brațe

Austria a respins apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica dreptul de veto asupra aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen, argumentând că extinderea acestui spațiu de liberă circulație nu are sens în prezent și că sunt necesare mai multe controale la frontiere.

ADVERTISEMENT

Potrivit cancelarului austriac Karl Nehamer, aceste două țări sunt incapabile să își controleze eficient frontierele. Nehamer a continuat, sâmbătă, să emită aceleași păreri, în cadrul unei discuții mai largi despre situația migranților care ajung pe insula Lampedusa, în Italia, apărănd și veto-ul Vienei împotriva intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Viena cere controale peste tot

Karl Nehamer a avut o discuție telefonică cu omologul său italian, Giorgia Meloni, despre situația din Lampedusa. Astfel, potrivit Kleine Zeitung, Nehamer are în vedere controale extraordinare la frontierele cu Italia, partener Schengen. Întrebat dacă Austria va controla în curând și frontiera cu Italia după ce autoritățile din Lampedusa a declarat starea de urgență, Nehamer a răsuns: „Da”.

ADVERTISEMENT

Având în vedere numărul mare de migranți care sosesc în Lampedusa, consiliul municipal al insulei din sudul Italiei a declarat, miercuri seara, stare de urgență. 9.000 de persoane au debarcat pe insulă începând de luni, cu aproape o treime mai mult decât numărul total de locuitori, care este de 6.300.

Rezultatul au fost situații haotice, notează Der Standard. Potrivit lui Nehammer, autoritățile austriece au intensificat acțiunile de căutare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la impunerea stării de urgență în Lampedusa.

ADVERTISEMENT

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă (…)”, a declarat președintele partidului ÖVP, care a precizat că a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni pe această temă.

„Acum nu este momentul potrivit pentru extindere”

În pofida nemulțumirilor din România și Bulgaria față de refuzul Austriei de a admite cele două țări în spațiul Schengen, fără controale la frontierele UE, cancelarul federal își menține veto-ul.

ADVERTISEMENT

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru Kleine Zeitung.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre țările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migrației la frontierele externe ale UE. România a amenințat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului. Expertul în drept european Walter Obwexer, de la Universitatea din Innsbruck, vede însă puține șanse pentru un astfel de proces.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă limitată de timp și din motive justificate.

De exemplu, Franța controlează frontiera cu Italia din cauza amenințării terorismului și a imigrației ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria și Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

 

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit