2024 este un an cu multe competiții internaționale. Va rămâne în istorie pentru al patrulea Campionat European câștigat de Spania și a 16-a Copa America adjudecată de Argentina. De asemenea, Coasta de Fildeș a cucerit Cupa Africii, iar Qatar pe cea a Asiei. Nu în ultimul rând, Noua Zeelandă a cucerit din nou Cupa Oceaniei.
Niciuna dintre aceste naționala laureate în 2024 nu este însă performera anului, din punct de vedere al victoriilor în meciurile oficiale. Titlul onorific aparține Angolei. Nicio echipă nu depășește cele 12 victorii pe care „Antilopele Negre” le-au obținut, până acum, în acest an.
Performanța echipei africane poate fi amplificată, în ultimele două meciuri din preliminariile Cupei Africii 2025. Angola joacă azi cu Ghana (acasă) și luni cu Sudan (în deplasare). În ambele partide pornește ca favorită.
Angola a câștigat ultimele cinci meciuri fără a primi gol. În 2020, naționala a jucat un număr record de meciuri: 16 oficiale și 4 amicale. Bilanțul total este: 13 victorii, cinci egaluri și două înfrângeri. Singurele eșecuri au fost 0-1 cu Maroc și 0-1 cu Nigeria.
Seria formidabilă a Angolei a început în 2022, an pe care l-a terminat neînvinsă. În 2023 a avut două înfrângeri, iar anul acesta a bifat seria amintită mai sus.
“Cetățenii se văd reflectați în noi, în rezistența și în munca noastră. Suntem competitivi pe teren și jucăm fotbal cu ambiție. Sunt mândru și că până acum, în aproape o sută de jocuri, nu am suferit nicio eliminare. Suntem autentici și credem într-un proces care pune în valoare cu adevărat aptitudinile și virtuțile jucătorului angolez”, a explicat selecționerul portughez Pedro Valdemar Soares Gonçalves.
El este artizanul metamorfozei Angolei. „Sunt aici de șapte sezoane și de mai mult de cinci conduc echipa de seniori”, a explicat tehnicianul care, la nivel de națională, a început în 2018, cu echipa Under 17.
„Am petrecut 16 ani la Academia lui Sporting Lisabona, 14 ca antrenor, și am simțit că a sosit momentul să unei alte provocări. Am fost sedus de oportunitatea de a lucra în Africa și am acceptat propunerea. Am venit pe un continent și într-o țară cu care nu aveam nicio legătură de familie, iar astăzi mă simt ca un cetățean angolez”, a mai spus acesta.
Angola s-a calificat deja la Cupa Africii din 2025 ca lider al Grupei F, înaintea Sudanului, Nigerului și Ghanei. Cu toate acestea, Pedro Gonçalves vrea mai mult: „Simt că se mai pot face multe, mult mai multe, cu potențialul pe care îl avem”.
Angola este o națională care a jucat la singură Cupă Mondială, cea din 2006. Atunci a terminat pe locul 23 din 24 de combatante. Nici la Cupa Africii nu prea a strălucit. Are două sferturi de finală (2010 și 2023) ca performanțe maxime.
Actuala reprezentativă este alcătută într-o majoritate covârșitoare din fotbaliști care joacă în străinătate. Între ei se află și Aldair Ferreira, mijlocașul lui FC Botoșani.
Vedetele vin însă din alte locuri. Bastos (Botafogo), Fredy (Eyupsor), Kialonga (Lecce), Zito (Cagliari), Show (Dallas), Randy (Vallecano) ori golgheterul Mabululu (Al Ahly) duc greul echipei.
Angola are însă jucători și la Udinese, Metz, Lille, Lens, Burnley, Hertha Berlin sau Steaua Roșie Belgrad. Cel mai cunoscut angolez care a jucat în România este Ze Kalanga, campion cu Dinamo în 2007. El a jucat și la Mondialul din 2006.
Angola: 12 victorii în 16 jocuri
Iran:11 victorii în 14 jocuri
Qatar: 11 victorii în 15 jocuri
Spania: 10 victorii în 11 jocuri
Japonia: 10 victorii în 13 jocuri
Iordania: 10 victorii în 15 jocuri
Coasta de Fildeș: 9 victorii în 13 jocuri
Coreea de Sud: 9 victorii în 14 jocuri
Iran, Qatar și Spania pot ajunge și ele la 12 victorii în meciurile oficiale din 2024 dacă înving în meciurile pe care le mai au de jucat. Angola poate ajunge însă la 14 victorii în meciurile oficiale din 2024.