Fotbal intern

Nici un meci fără scandal între Ungaria și România! Cele mai „încinse” momente ale unei rivalități istorice

28.03.2021 | 12:04
Nici un meci fara scandal intre Ungaria si Romania Cele mai incinse momente ale unei rivalitati istorice
Nici un meci fara scandal intre Ungaria si Romania. Cele mai "incinse" momente ale unei rivalitati istorice
ADVERTISEMENT

Meciul dintre Ungaria și România a fost din nou unul cu scandal, rivalitatea istorică dintre cele două țări regânsindu-se de multe ori pe teren, dar mai ales în tribune.

Nici meciul de la EURO U21 dintre România și Ungaria nu a fost lipsit de incidente, chiar dacă s-a desfășurat fără spectatori. Marius Marin a fost victima unui atac rasist al fotbaliștilor maghiari, care i-au făcut țigani pe jucătorii lui Adrian Mutu, iar la final, mijlocașul central a răbufnit pe site-urile de socializare: Țiganii ăștia v-au bătut! Hai, România!, a fost mesajul care a inflamat și mai mult spiritele.

ADVERTISEMENT

România a câștigat meciul cu un gol în minutul 87, după ce a avut parte de un arbitraj scandalos, care i-a scos din minți pe cei din tabăra României, cu un penalty neacordat, un fault în atac la golul maghiarilor și multe alte faze clare care au fost judecate în favoarea gazdelor. Însă, la meciurile dintre România și Ungaria, astfel de lucruri sunt deja aproape normale, după ce de-a lungul timpul au fost foarte multe incidente.

Cele mai „încinse” momente în derby-ul istoric dintre România și Ungaria

Meciurile dintre România și Ungaria au fost aproape fără excepție marcate de incidente între jucători dar mai ales între suporteri, atât la nivel de echipe naționale cât și la nivel de cluburi. De altfel, asta s-a întâmplat chiar de la primul meci disputat între cele două țări, în 1936, iar relaţiile politice dintre cele două ţări de după încheierea Păcii de la Trianon şi-au pus amprenta pe cele sportive, nicio confruntare directă nu a avut loc până la stabilirea unui acord special privind relațiile sportive.

ADVERTISEMENT

În perioada interbelică, meciurile erau folosite în scopuri politice, pentru a promova propaganda naționalistă din partea ambelor tabere, presărată cu atacuri xenofobe și de natură etnică, ceea ce s-a întâmplat la primul meci direct de la Budapesta din 1931, un amical câștigat cu 4-0 de maghiari. Deoarece din națională făceau parte în continuare foarte mulți jucători de origine maghiară, a fost pusă la îndoială onestitatea lor și s-a propus „românizarea” primei reprezentative de fotbal.

În 1938 a avut loc unul dintre cele mai grave incidente dintre maghiari și români, la partida dintre Ripensia Timișoara care tocmai eliminase Milanul și Ferencvaros, campioana Ungariei, când un fotbalist român a fost bătut pe tunelul spre vestiare și a avut nevoie de 10 zile de spitalizare la Budapesta! Conform relatării din cartea „Ripensia – nostalgii fotbalistice”, maghiarii erau „foarte întărâtați împotriva echipei timișorene”, chiar dacă în tur au câștigat cu 5-4, iar returul a fost câștigat cu 4-1: „Ostilitatea asistenței s-a revărsat în special asupra lui Silviu Bindea, eroul confruntării precedente. Acesta a schimbat locul în teren cu Beke, pentru a se îndepărta de tribunele furioase”. La final, a fost lovit violent  în cap de Koranyi și Had, iscându-se un scandal uriaș, în urma căruia federația maghiară și-a cerut scuze public: „Mătușa mea a crezut că unchiu’ a murit!”, povestește nepotul fostului mare internațional.

ADVERTISEMENT

Iuliu Baratky, unul dintre cei mai mari jucători ai naționalei României a fost amenințat cu moartea de legionari

Iuliu Baratky a rămas în istoria echipei naționale a României, drept unul dintre cei mai importanți jucători, dar datorită originii sale etnice și a faptului că a jucat nouă meciuri pentru Ungaria, i-a adus amenințări cu moartea din partea Mișcării Legionare, obișnuită cu asasinatele, fiind considerat un trădător. Până și medicii care încercau să acorde îngrijiri medicale adversarilor erau „bombardați” cu sticle și injurii de către spectatori.

Nici în perioada comunistă lucrurile nu au stat altfel, în ciuda „înfrățirii socialiste”. La meciurile dintre Ungaria și România primele de joc erau cu mult mai mari, iar cele două tabere se foloseau de tot felul de tertipuri pentru a-și chinui adversarii. Formații lăutărești în toată regula erau trimise în fața hotelurilor unde erau cazați fotbaliștii și cântau din toți plămânii până dimineața târziu. Ba, mai mult, se încercau să se introducă substanțe în mâncare pentru ai ține departe de teren pe cei mai buni jucători.

ADVERTISEMENT

După ce mulți ani cele două echipe nu s-au mai întâlnit, în 1999 spectacolul fotbalistic de la Budapesta este umbrit de sloganurile anti-romanesti atat de cunoscute si bannerele prin care se cerea alipirea Transilvaniei la Ungaria, în partida încheiată la egalitate, scor 1-1.

În 2013, maghiarii devastează centrul vechi din Capitală, iar în tribune se iau la bătaie cu suporterii români

În 2013, înainte de meciurile din preliminariile Campionatului Mondial au loc incidente grave. Ultrașii extremiști maghiari veniți cu trenul de la Budapesta, devastează Gara de Nord și Centrul Vechi din București, iar mai mulți suporteri români și unguri se iau la bătaie pe străzile din Capitală, iar trei dintre ei ajung în spital. Nici în tribune lucrurile nu s-au calmat, iar ultrașii maghiari au intrat în sectorul suporterilor români și s-au luat la bătaie.

Nici la nivel de cluburi lucrurile nu au stat mai bine, după ce la dubla din Cupa UEFA dintre FCSB și Ujpest au avut loc incidente grave. Mesajele xenofobe și rasiste au fost prezentare la ambele partide, totul culminând cu incidentele grave petrecute la partida din Ungaria, partida fiind la un pas să fie oprită.

Până și la meciul terminat la egalitate scor 2-2 dintre România și Ungaria, desfășurat la Budapesta fără spectatori, din cauza scandărilor xenobe ale ungurilor de la meciul cu Israel, nu au lipsit incidentele. Mii de persoane au manifestat la Budapesta în ziua meciului, la apelul partidului de extrema dreapta Jobbik. Participanții au scandat slogane naționaliste și și-au subliniat solidaritatea față de minoritatea maghiară din Romania.

Incidentele nu au lipsit nici la handbal

Suporterii maghiari prezenți la Campionatul Mondial de handbal din Japonia (2019) au creat stupoare în sala de la Kumamoto, după ce au afișat un banner imens pe care era scris data semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie 1920, urmat de mesajul: „Totul înapoi!”. În plus, la intonarea imnului României, aceștia s-au întors cu spatele, iar pe parcursul meciului au scandat de mai multe ori „țiganii, țiganii!”.

Lucrurile au degenerat și în campionatul intern, când un suporter al lui Dinamo a furat un steag al Ungariei la meciul de la Sfântu Gheorghe cu Sepsi, la care maghiarii au intonat imnul „Ținutului Secuiesc”, dar și cel al Ungariei. Suporterii lui Dinamo au rupt gardurile, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene. Partida a fost prelungită cu zece minute.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,10 este cota pentru „X” la meciul Germania U21 – România U21. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT