News

Nicio şedinţă de consiliu în primării fără camere video. Orice hotărâre luată în spatele ușilor închise ar putea fi anulată

17.03.2021 | 19:14
Nicio sedinta de consiliu in primarii fara camere video Orice hotarare luata in spatele usilor inchise ar putea fi anulata
ADVERTISEMENT

Orice decizie adoptată în ședințele consiliilor locale și județene fără ca înregistrările audio-video să fie afișate pe site-urile respectivelor instituții va fi lovită de nulitate.

Prevederea este inclusă într-un proiect de lege de modificare a Codului Administrativ, inițiat de către un grup de parlamentari AUR.

ADVERTISEMENT

Până acum, teoretic era permis accesul publicului larg la ședințele consiliilor locale și județene, însă epidemia de coronavirus a blocat complet exercitarea acestui drept, care oricum era limitat din considerente de spațiu în sălile de ședință.

Acces neîngrădit la deciziile luate în primării

Proiectul care impune primăriilor și consiliile județene să înregistreze ședințele de consiliu și să le afișeze pe site-ul instituției a fost depus la Camera Deputaților pentru dezbaterea publică înainte să intre în dezbaterea Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Cei cinci inițiatori, toți deputați AUR, amintesc că Legea 55/2020 a impus o serie de restricții, printre care și limitarea accesului în  instituțiile publice pentru protejarea angajaților și implicit pentru reducerea numărului de persoane care se află în spații închise.

Acest lucru a îngrădit accesul la informații de interes public al populației, cred deputații AUR: „Nu se respectă întrutotul dreptul de a avea acces la informație în concordanță cu prevederile articolului 31 din Constituția României și autoritățile nu au îndeplinit obligațiile care le revin prin punerea în aplicare a cadrului legal și asigurarea exercitării dreptului fundamental al persoanelor de a avea acces liber la aceste ședințe care au caracter public, în condițiile stării de alertă.  În acest sens se dorește să se fi luat măsuri cu privirea la modalitatea de acces a cetățenilor la derularea ședințelor de consiliu local sau de consiliu județean pentru a se respecta dreptul constituțional și pentru a nu fi îngrădit nici pe viitor acest drept”.

ADVERTISEMENT

Astfel, nici măcar cei direct interesați într-o chestiune aflată în dezbaterea administrației locale nu au mai putut să asiste la ședințe. „Trebuie avut în vedere că accesul este liber pentru orice persoană. Dacă acea persoană nu are posibilitatea de a se deplasa liber, acest fapt nu trebuie să constituie un impediment pentru a nu putea urmări procesul deliberativ cu privire la problemele din comunitatea în care trăiește”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a legii.

În consecință, ședințele de consiliu local sau consiliu județean care nu sunt înregistrate și afișate public vor fi lovite de nulitate.

ADVERTISEMENT

Ședințele Consiliului Județean se înregistrează cu mijloace audio-video și înregistrarea ședințelor se pune la dispoziția cetățenilor pe pagina oficială a unității-administrativ teritoriale, sub sancțiunea anulării ședinței de consiliu”, se arată în proiect, o prevedere similară referindu-se și la ședințele de consiliu local.

Inițiatorii susțin că această obligație impusă administrațiilor locale nu va duce la cheltuieli majore din partea acestora.

Astfel, o mare parte dintre ele dețin deja aparatura de înregistrare, putând fi folosite sistemele de videoconferință aflate în uz.  De asemenea, nu este nevoie nici de personal suplimentar, iar publicarea înregistrărilor se va face pe site-urile pe care orice primărie din țară le are deja.

Prezentul act normativ oferă posibilitatea organizării ședințelor de consiliu local și de consiliu județean prin prezență virtuală, în spațiul cibernetic în timp real, fără a se încălca normele de siguranță impuse de condițiile actuale sau viitoare”, susține deputații AUR.

ADVERTISEMENT