News

Nicolae Bănicioiu, pus sub învinuire de DNA. Sechestru pus pe averea politicianului

30.10.2020 | 10:32
Nicolae Bănicioiu, pus sub învinuire de DNA. Sechestru pus pe averea politicianului
Nicolae Bănicioiu, pus sub învinuire de DNA. Sechestru pus pe averea politicianului. Sursa foto: stiri24.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA.

UPDATE: Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmării penale pe numele fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Acesta este acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

ADVERTISEMENT

În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

ADVERTISEMENT

La săvârșirea presupuselor fapte, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae.

Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății.

ADVERTISEMENT

Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae.

La data de 29 noiembrie 2020, suspectului Bănicioiu Nicolae i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ADVERTISEMENT

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

În cursul zilei de joi, actualul deputat al Pro România ar fi fost citat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi informat oficial de punerea sub învinuire în dosarul penal deschis pe numele său.

De asemenea, procurorii au mai decis să pună sechestru pe bunurile fostului ministru. Toate aceste evenimente judiciare vin în contextul în care acesta a rămas fără imunitate parlamentară”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

ADVERTISEMENT

Nicolae Bănicioiu, urmărit penal de DNA. Are și sechestru pe avere

În cursul zilei de joi, fostului ministru al Sănătății din Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, iar DNA l-a informat despre începerea urmării penale pe numele său, anunță G4Media.

Deputatul este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și luare de mită. Totodată, procurorii au decis inițierea sechestrului pe bunurile fostului ministru, mai anunță sursa citată.

În urmă cu două zile, deputații au votat cu o majoritate covârșitoare pentru ridicarea imunităţii colegului lor, fost ministru al Sănătăţii și al Tineretului în Guvernul Ponta.

Ce acuzații i se aduc lui Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu este acuzat că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influențat pe ministrul Sănătății de la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească manageri de spitale apropiați de respectivii afaceriști.

Politicianul ar fi primit o mită și mai mare, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Nicolae Bănicioiu a fost votat vicepreședinte al Tineretului Social Democrat în anul 2004. În același an, încheia studiile la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Ulterior, după încheierea studiilor s-a implicat și mai mult în viața politică, alăturându-se membrilor Partidului Social Democrat, fiind ales deputat în Parlamentul României. Din 2006 a devenit președintele ”Tineretului Social Democrat”, după ce a preluat această funcție de la Victor Ponta.

Nicolae Bănicioiu a jucat un rol important la guvernare. A fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri