News

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru corupție. Este acuzat de luare de mită și trafic de influență

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut vineri, 3 decembrie, trimiterea în judecată a lui Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sportului și Sănătății acuzat de corupție.
03.12.2021 | 13:50
Fostul ministru Nicolae Banicioiu trimis in judecata de DNA pentru coruptie Este acuzat de luare de mita si trafic de influenta
ADVERTISEMENT

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă și luare de mită. Împreună cu acesta a fost deferită justiției o femeie, acuzată de complicitate la aceste infracțiuni.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu este acuzat de corupție

Fostul ministru Bănicioiu este acuzat de procurorii DNA că a primit o sumă mare de bani de la doi oameni de afaceri (martori în dosar) pentru a-și folosi influența asupra sistemului medical.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor din comunicatul DNA, cei doi oameni de afaceri i-au acordat o mită de aproape 4 milioane de lei pentru a menține sau a numi în funcții de conducere rude sau persoane apropiate ale celor doi. Astfel, Bănicioiu și-a folosit influența asupra a cinci spitale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea sub învinuire a lui Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Tineretului și Sportului și, de asemenea, ministru al Sănătății, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită, cât și a unei persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și de complicitate la luare de mită, arată comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Care sunt mai exact faptele de corupție

Deputatul Nicolae Bănicioiu, a cărui imunitate i-a fost retrasă, este cercetat de DNA pentru că a primit mită suma de peste 3,8 milioane de lei, echivalentul a circa 860.000 de euro în 2014, ca să-și folosească influența în vederea desemnării unor manageri de spitale și alocării de bani către unitățile spitalicești cu care aveau încheiate contracte.

Ca urmare a faptelor, a primit ulterior în numerar, de la unul dintre cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei ce reprezintă plata dividendelor pentru anul 2013 repartizate de două societăți comerciale care vindeau produse către spitale/instituții publice.

ADVERTISEMENT

„Inculpatul ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracțiuni de trafic de influenţă de inculpata persoană fizică prin: dobândirea de către aceasta a calității de asociat în cele două societăți comerciale, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era inculpatul Bănicioiu Nicolae; semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziții de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deși suma de bani s-a primit în numerar de inculpatul Bănicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori; asigurarea legăturii inculpatului Bănicioiu Nicolae cu firmele în care avea interese financiare”, se precizează în comunicatul de presă al DNA, transmis vineri.

De asemenea, acesta a primit în cursul perioadei în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, suma totală de 1.805.942 lei ce reprezintă dividende pentru anul 2014. Suma a fost încasată, în mod indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul inculpatului complice persoană fizică, de la cele două societăți comerciale, specifică procurorii.

ADVERTISEMENT

„Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătății, acte reprezentate de: menținerea în funcţia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitalepublice/institute din municipiul București şi județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi; aprobarea alocării de finanțare spitalelor publice/institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea de achiziţii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câştigaseră sau intenţionau să le câștige”, se arată în comunicat.

Totodată, în luna iunie 2016, în urma „refuzului unuia dintre oamenii de afaceri de a distribui dividendele aferente anului 2015”, Nicolae Bănicioiu, prin interpuși, „ar fi transmis cererea sa sub forma unei cereri de revendicare pentru a primi dividende”.

Astfel, în 2018 ”complicele ar fi primit” suma de 806.447 lei ”reprezentând dividendele aferente anului 2015”, se mai arată în comunicat.

S-a pus sechestru pe conturile bancare

În timpul anchetei penale, s-au dispus măsuri de asigurare a unui apartament în Spania, a unui loc de parcare în București și a banilor din conturile care îi aparțin lui Nicolae Bănicioiu.

Dosarul penal a fost înaintat către Înalta Curte de Casație și Justiție spre judecare, cu propunerea de a se menține a măsurilor asigurătorii instituite în acest caz.

Pe data de 27 octombrie, Camera Deputaților a votat pentru a-i ridicat imunitatea fostului ministru Nicolae Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului și Sportului între 21 decembrie 2012 și 5 martie 2014. După a trecut la conducerea Ministerului Sănătății, exact în data de 5 martie 2014, unde a rămas în funcție până în până pe 17 noiembrie 2015.

ADVERTISEMENT