News

Nicolae Ceauşescu, acuzat în 1971 că a adus din China pandemia de gripă! Cum cântau nord-coreenii pentru fostul dictator: “Românie, Românie, cât de dragă-mi eşti tu mie”. Imagini de colecţie

01.05.2020 | 12:58
Nicolae Ceaușescu a fost primit cu fast în turneul din Asia. Sursa foto - historia.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu a fost acuzat în 1971 că a adus din China pandemia de gripă! Vorbim despre o epidemie puternică, o epidemie despre care se spune că a afectat zeci de mii de oameni. Cifrele pe care Partidul Comunist Român le-a oferit atunci Organizației Mondiale a Sănătății au fost mult mai mici.

Nicolae Ceaușescu, acuzat în 1971 că a adus din China pandemia de gripă!

Vorbim despre 14 mii de cazuri raportate, mult sub varianta corectă. După Revoluție, mai mulți doctori au precizat că au fost obligați să mintă despre oamenii care mureau atunci din cauza gripei și să treacă infarct în certificatul de deces la cauza morții.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o pandemie de gripă care a făcut ravagii în acea perioadă. Epidemia a pornit din 1968, în Hong Kong, după care a ajuns în Singapore și Vietnam, acolo unde trupele americane se aflau în plin război. La puțin timp, 12 state din SUA au intrat în carantină.

Imagini de colecție cu vizita oficială a dictatorului în Asia

În România, gripa a ajuns în 1971 și chiar președintele Nicolae Ceaușescu a fost arătat cu degetul. În vara acelui an, liderul comunist a mers în Asia, în ciuda tuturor avertismentelor. Dictatorul a avut întrevederi în Coreea de Nord, Mongolia, Vietnam și China.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă imagini de colecție cu vizitele făcute de fostul președinte. În China, milioane de oameni au ieșit pe străzi. Nicolae Ceaușescu a fost primit de Mao Zedong și despre întâlnirea celor doi lideri politici a scris chiar și New York Times.

Parade, coregrafii, scenografii, cântece patriotice, într-un cuvânt o adevărată sărbătoare. Așa a arătat vizita lui Nicolae Ceaușescu în China, una pe care mulți oameni din anturajul fostului dictator aveau să o condamne.

ADVERTISEMENT

După o săptămână petrecută la Beijing, pentru reprezentanții României au urmat alte 7 zile la Phenian. În Coreea de Nord, rețeta a fost aceeași. Oamenii au ieșit în stradă, au cântat și au aplaudat . Încă de la sosire, liderul nord coreean a ținut să-l impresioneze pe omologul său.

Ceaușescu a fost primit cu un cântec special, un cântec interpretat de zeci de mii de oameni. „Slăvite fie Phenian și București, dragă Ceaușescu. Bun venit. Bun venit președintelui Ceaușescu, prietenul apropiat și drag al poporului nostru, al cărui drum e calea prieteniei ce leagă Phenianul de București.

ADVERTISEMENT

Este departe peste continent, dar întotdeauna o țară apropiată sufletului nostru, să cîntăm cîntecul prieteniei. Au venit prietenii pe pămîntul nostru înfloritor”, cântau și dansau oamenii lui Kim Ir-Sen.

Nu s-a terminat aici pentru că liderii nord coreeni au organizat și o petrecere fastuoasă pentru reprezentanții României. Nicolae Ceaușescu, soția lui, Elena, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnăras, Manea Mănescu, Paul Niculescu-Mizil, Gheorghe Pans, Virgil Trofin, Ilie Verdeș, Maxim Berghianu, Florian Dănălache, János Fazekas, Petre Lupu, Dumitru Popa, Dumitru Popescu, Leonte Răutu, Gheorghe Stoica, Stefan Voitec, Iosif Banc, Petre Blajovici, Miron Constantinescu, Mihai Dalea, Mihai Gere, Ion Iliescu, Ion Ioniș, Vasile Patiline și Ion Stănescu făceau parte din delegația României.

”Românie, Românie, cât de dragă-mi ești tu mie / că am crescut pe a ta glie” interpreta într-o română cu accent evident una din vedetele autohtone. Vizibil încântat, Nicolae Ceaușescu a aplaudat la scenă deschisă prestația și momentul oferit de nord coreeni.

Manifestaţiile de un fast uimitor îl şochează chiar şi pe Nicolae Ceauşescu, care, la revenirea în ţară schimbă politica şi introduce măsuri noi. La puțin timp aveau să apară și  Tezelor din iulie, inspirate din filosofia Juche a lui Kim Ir-Sen, una care se baza pe autonomia mai mare faţă de vecinii importanți şi o autonomie în cadrul blocului sovietic.

 

ADVERTISEMENT