News

Nicolae Ceaușescu avea o uzină secretă de diamante! Secretul soțului Elenei Ceaușescu a ieșit la iveală

05.07.2019 | 10:41
Nicolae Ceausescu avea o uzina secreta de diamante Secretul sotului Elenei Ceausescu a iesit la iveala
Nicolae Ceaușescu a trimis un spion în Africa, o femeie pe nume Gabriela. Femeia s-a căsătorit cu Bokassa, dar ulterior a fugit în Franța cu o valiză plină cu bijuterii Sursa foto: wikipedia.org

Nicolae Ceaușescu visa să aibă propria fabrică de diamante. Fostul prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE), fost secretar de stat la Consiliul Securității Statului (în cadrul Ministerului de Interne), fost consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu, generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa, a dezvăluit acest lucru în cartea sa ”Orizonturi Roșii”, publicată la 10 ani după ce a fugit din România, în 1978 și a cerut azil politic în SUA.

Nicolae Ceuașescu visa să aibă propria fabrică de diamante

Trimis de Nicolae Ceaușescu în Republica Federală Germania pentru a transmite un mesaj secret Cancelarului german Helmut Schmidt în iunie 1978, Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în SUA prin intermediul ambasadei americane din Bonn. Cererea sa a fost aprobată de președintele Jimmy Carter și, pe 28 iulie 1978, generalul de contrainformații român era transportat în secret cu un avion militar american la aeroportul prezidențial de la Andrews Air Force Base de lângă Washington, D.C.. Secretele dezvăluite de Pacepa americanilor au destructurat întreaga rețea de spionaj și contraspionaj a României comuniste.

10 ani după fuga din țară, Pacepa a scris o carte în care a dezvăluit că Nicolae Ceaușescu visa să aibă propria fabrică de diamante. Conform dezvăluirilor sale, Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena erau fascinați de ”stele”, așa cum numeau ei diamantele. Cei doi soți „prezidențiali” iubeau atât de mult diamantele încât s-au împrietenit cu dictatorul centrafrican Jean Bedel Bokassa doar pentru concesionarea unor mine de exploatare a dimantelor din țara acestuia. Ceaușescu a trimis la Bangui o româncă deosebit de frumoasă și bine… „construită” și instruită, după care i se cam aprinseseră călcâiele împăratului Bokassa I într-o vizită la București, așa că, odată intrată în grațiile acestuia, nu-i era greu să-i afle secretele…

Gabriela a devenit Mata Hari, varianta comunistă

Pacepa susține în cartea sa „Orizonturi roșii” că „În 1975, Ceauşescu l-a invitat pe Bokassa să facă o vizită oficială la Bucureşti, unde ofiţerii Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) i-au infiltrat în anturaj o româncă splendidă, Gabriela. După câteva săptămâni, la rugămintea lui Bokassa, Gabriela a fost trimisă la Bangui (capitala Republicii Centrafricane), cu unul dintre avioanele lui Ceauşescu, însoţită de unul dintre consilierii dictatorului român, Vasile Pungan. Acolo, ea a devenit Gabriela Bokassa, soţia româncă a împăratului Bokassa I a Imperiului Centrafrican (actualmente Republica Centrafricană). Ea era acum un fel de Mata Hari a României, pe care Ceauşescu o dădea ca exemplu de câte ori cerea DIE să infiltreze un agent la vârful obiectivelor sale operative. Datorită presiunii Gabrielei, Bokassa a concesionat exploatarea unei mine de diamante Guvernului român”.

Ceaușescu iubea diamantele și visa la propria uzină
Nicolae Ceuașescu a visat să aibă propria uzină de diamante. Visul a devenit realitate în anul 1978 datorită lui Ion Mihai Pacepa. Sursa foto: descopera.ro

Numai că Gabriela nu a mai suportat la un moment dat barbariile lui Bokassa și a fugit la Paris. Se pare că nu singură ci însoțită de… valize pline cu bijuterii, așa că nu i-a fost greu să înceapă o nouă viață, anonimă, în Franța pentru a nu fi găsită nici de africani, nici de români. Faptul că soția româncă a împăratului Bokassa I și-a abandonat misiunea nu a dus automat la pierderea visului fostului președinte comunist. Nicolae Ceaușescu a continuat să aibă aceeași pasiune pentru diamante.  În anul 1978 Pacepa a construit o fabrică la ordinele lui Ceaușescu. Fabrica era dotată cu o mulțime de computere, în loc de muncitori și producea în secret diamante sintetice în România.

Nicolae Ceaușescu a primit cel mai frumos cadou la împlinirea a 60 de ani

Uzina care producea prețioasele bijuterii a fost amenajată într-o clădire veche, abandonată care să nu bată la ochi. Elena Ceaușescu nu a știut ce să spună când a văzut uzina construită și primele diamante sintetice. „Când Elena a văzut primele mostre de diamante sintetice, a făcut ochii cât cepele şi a cerut imedit ca un borcan plin cu diamante sintetice să fie pregătit pentru aniversarea a 60 de ani de la naşterea lui Ceauşescu, 26 ianuarie 1978. Nu pot uita expresia sa stupefiată când am deschis uriaşul safe şi i-am arătat primele 50 de kg de diamante produse acolo.”, a mai povestit Pacepa.

„«M-ai uimit», mi-a spus când am ajuns la biroul său. «Acum trebuie să intrăm în afaceri cu diamante pe picior mare. DIE ăsta al tău trebuie să vândă stelele în secret, pe piaţa occidentală, aşa cum procedează şi cu cocaina aflată în tranzit dinspre Asia spre Europa şi pe care o confiscăm la graniţă», mi-a mai ordonat. România şi Bulgaria au făcut contrabandă cu droguri în occident, acum aceiaşi contrabandişti au început să vândă la negru diamante sintetice, în Europa Occidentală”, a „dat din casă” fostul general, fostul secretar de stat, fostul consilier personal al președintelui Ceaușescu, fostul șef al spionajului românesc, în cartea sa „Orizonturi Roşii”, scisă în exilul american, în 1988, 10 ani după fuga din România.