Nicolae Ceaușescu era să rămână văduv! S-a întâmplat în 1979, atunci când românii puteau să rămână fără prima doamnă a țării. Elena Ceauşescu, soţia preşedintelui comunist Nicolae Ceauşescu, a fost victima unui accident rutier petrecut în Bucureşti. Evenimentul nu a fost consemnat în documente oficiale, deşi atât Elena Ceauşescu cât şi şoferul maşinii au fost grav răniţi. Cu toate acestea, în jurul întâmplării s-au țesut o mulțime de legende.
S-a vorbit atunci despre faptul că Elena Ceaușescu a avut coastele şi ambele picioare zdrobite, că a avut răni puternice în zona feţei, motiv pentru care nu va mai apărea niciodată în public, ba chiar că a fost transportată de urgenţă la Moscova pentru a fi tratată de medicii ruşi. Totuși, câteva detalii despre traumele suferite de soţia preşedintelui s-au păstrat în note secrete ale Departamentului de Stat al SUA, publicate de wikileaks.com.
„Există zvonuri temeinice în Bucureşti că Elena Ceauşescu a fost implicată într-un accident auto sâmbătă seara, în 20 octombrie. Se spune că ar fi fost rănită şi a fost internată la Spitalul Elias. Spitalul ar fi împânzit de agenţi de securitate. Am notat că doamna Ceauşescu nu a mai apărut în public în weekend“, se scria la 22 octombrie 1979, într-o notă secretă a Departamentului de Stat al SUA.
Valeriu Zaharia, fost şef al secţiei de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, era în anul 1979 rezidentul marelui profesor Constantin Arseni, medicul care a examinat-o pe Elena Ceauşescu imediat după accident. Acesta a precizat că accidentul s-a petrecut la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti, în dreptul Zoo Băneasa. A fost un eveniment rutier banal, de genul „faţă-spate“, între doi participanţi în trafic, provocat de nepăstrarea distanţei regulamentare de către şoferul maşinii oficiale.
Elena Ceauşescu, care stătea pe bancheta din spate, a suferit un traumatism cranian, cu pierderea conştienţei, iar şoferul un traumatism toracic. „Ştiu că au lovit din spate o maşină înmatriculată în judeţul Neamţ şi, de aici, au apărut zvonuri că a lovit-o un neamţ. Nu era nimic adevărat, era din Piatra Neamţ, nu vreun german. Şoferul Elenei Ceauşescu a avut vreo zece coaste rupte, iar pe ea a trăsnit-o rău. A fost în comă“, îşi aminteşte dr. Zaharia care spune că autorităţile de atunci au luat măsuri dintre cele mai drastice pentru ca totul să fie ascuns.