News

Nicolae Ceaușescu era strict în privința asta. Cum arăta o alimentară 100% comunistă în anii 80

18.05.2019 | 13:36
Nicolae Ceausescu era strict in privinta asta Cum arata o alimentara 100 comunista in anii 80
Alimentarele din perioada lui Nicolae Ceaușescu erau dotate cu produse 100% românești. Sursa foto: Captură video site-ul vreaudouaporti..ro

Nicolae Ceaușescu a ținut cu dinții de comunismul naționalist, iar în perioada sa de glorie, totul era 100% românesc. În zilele noastre s-a deschis o dezbatere despre produsele autentice românești, despre dublul standard al calității alimentelor aici și în Europa, iar foarte mulți români care nu au trăit înainte de 1989 sunt curioși să știe cum ar arăta o Românie pur românească.

Nicolae Ceaușescu și brandurile alimentare din comunism

Există fotografii, documente, imagini video din perioada lui Nicolae Ceaușescu pentru a ne face o idee despre ce însemna, de pildă, o alimentară 100% comunistă în anii 80. Majoritatea alimentarelor se remarcau prin varietatea uriașă a produselor de panificație. Grânarul Europei se cunoștea mai ales prin cozile interminabile la pâine și cereale din mai toate orașele.

În perioada lui Ceaușescu, mâncarea era raționalizată, iar oamenii cumpărau diferite produse pe baza unor cartele. Printre produsele de bază pe care românii le cumpărau doar cât statul le permitea se numărau făina, pâinea, zahărul și uleiul. Multe magazine, chit că erau dotate doar cu produse românești, erau de cele mai multe ori goale.

Produse care au supraviețuit după 1989: lactatele Napolact, ciocolata Rom sau prăjitura Măgura

De altfel, una dintre legendele care circulă și azi face referire chiar la asta: pe vremea lui Ceaușescu aveai bani, dar nu aveai ce să cumperi, iar acum, în epoca actuală, oamenii nu au bani, dar au de unde să aleagă. Alimentarele 100% comuniste aveau o serie de produse care au devenit branduri, pentru că erau singurele care se găseau atunci.

Merită amintite salamul cu soia românesc, conservele de pește în ulei, biscuiții cu cremă Eugenia, ciocolatele Rom, Kandia, Făgăraș, pufuleții de Scornicești, lactatele Napolact, margarina Marga, praful de budincă Fosfarin, celebrul suc Brifcor, dar și prăjiturelele Măgura. Multe dintre aceste produse au supraviețuit căderii comunismului și s-au rebranduit.

Conform unui sondaj recent, realizat de INSCOP, 1 din 3 români spun că în perioada comunismului era bine. Aproximativ 85% dintre români se declară mândri că sunt români, iar din cei participanți la sondaj, 27,2% susțin că era bine în comunism.