Fotbal international

Nicolae Ceaușescu i-a curmat visul lui Mircea Lucescu: Superliga Europei de Est

29.12.2020 | 20:14
Nicolae Ceaușescu i-a curmat visul lui Mircea Lucescu: Superliga Europei de Est
Nicolae Ceaușescu i-a curmat visul lui Mircea Lucescu: Superliga Europei de Est
ADVERTISEMENT

În plină „Epocă de Aur” a comunismului, antrenorul român Mircea Lucescu a avut o idee vizionară, însă visul său a fost stopat brusc de Nicolae Ceauşescu.

Recent, marile cluburi de pe continent au început să vorbească despre înfiinţarea unei Superligi Europene. Barcelona, printr-o declaraţie a lui Josep Maria Bartomeu, fostul preşedinte al clubului, ar fi prima echipă care ar adera la această nouă competiţie, un adevărat rival pentru Liga Campionilor.

ADVERTISEMENT

Ei bine, în urmă cu aproape 40 de ani, Mircea Lucescu dorea să înfiinţeze o competiţie asemănătoare, pe care am putea s-o numim Superliga Europei de Est.

Mircea Lucescu visa o Superligă a Europei de Est, însă a fost blocat de Nicolae Ceaușescu

Fotbalul din Europa de Est era unul destul de puternic în anii ‘80, însă lipsa unei competiţii adevărate îşi spunea cuvântul. Echipele susţinute de partid aveau avantaje, însă capotau, cu mici excepţii, în cupele europene. Mai mult decât atât, majoritatea fotbaliştilor nu puteau să-și părăsească ţara, neprimind viză din diferite motive. Aşa era în România, aşa se întâmpla în aproape fiecare ţară din lagărul comunist.

ADVERTISEMENT

Recent, într-un interviu acordat revistei „FourFourTwo” din Anglia, Mircea Lucescu a vorbit şi despre acea perioadă şi a dezvăluit că şi-a dorit să înfiinţeze o competiţie în care să fie angrenate echipe din România şi Iugoslavia. Visul i-a fost spulberat de Nicolae Ceauşescu.

Cu cine a negociat Mircea Lucescu înfiinţarea unei Superligi Europene

„În timpul regimului comunist, de fiecare dată când trebuia să părăsesc ţara alături de echipa mea, apăreau probleme cu viza. Autorităţilor le era frică că unii fotbalişti ar putea să rămână în Vest şi să nu se mai întoarcă. Obşinuiam să merg la politicieni şi să le cer ajutorul.

La un moment dat, am început să discut cu Miljan Miljanic, fost selecţioner al Iugoslaviei, despre o ligă regională cu echipe din România şi Iugoslavia. Preşedintele Nicolae Ceauşescu a aflat şi a fost deranjat. Mi-a transmis că el este singurul om care poate vorbi despre astfel de lucruri şi am fost chestionat de comisia federală”, a spus Mircea Lucescu în revista „FourFourTwo”.

ADVERTISEMENT

Cum ar fi arătat competiţia

Mircea Lucescu nu a spus când a avut loc discuţia cu Miljan Miljanic, însă, cel mai probabil, aceasta s-a desfășurat când cei doi antrenau România, respectiv Iugoslavia, mai exact perioada 1981-1982. În aceste condiţii, FANATIK a luat ca reper acest sezon şi îţi prezintă cum ar fi arătat Superliga Europei de Est.

„Am discutat cu Miljan Miljanic, fost selecţioner al Iugoslaviei, despre o ligă regională cu echipe din România şi Iugoslavia. Preşedintele Nicolae Ceauşescu a aflat şi a fost deranjat”Mircea Lucescu

Câte 18 echipe evoluau în prima ligă din România, respectiv din Iugoslavia, astfel că am luat în calcul echipele clasate pe primele nouă locuri în sezonul 1981-1982. Din start, competiţia ar fi oferit câteva meciuri cu greutate în Europa de Est, printre care s-ar număra derby-ul Dinamo, confruntarea între Bucureşti şi Zagreb, şi meciul „Stelelor” din capitala României și cea a fostei Iugoslavii de atunci, Belgrad.

România ar fi venit cu Dinamo, U Craiova, Corvinul Hunedoara, FC Olt, Sportul Studenţesc, Steaua, SC Bacău, Chimia Râmnicu Vâlcea şi CS Târgovişte. De cealaltă parte, iugoslavii „opuneau” pe Dinamo Zagreb, Steaua Roşie Belgrad, Hajduk Split, FC Sarajevo, Zeljeznicar, Partizan Belgrad, Velez, Buducnost şi Olimpija.

ADVERTISEMENT

Însă Nicolae Ceauşescu s-a împotrivit…

Iugoslavia, peste România în comunism

Chiar dacă naţionala României a beneficiat de o sumedenie de fotbalişti foarte talentanţi în perioada comunistă, Iugoslavia ne-a „luat faţa”. Tricolorii au bifat un Mondial, în 1970, şi un European, în 1984, în timp ce vecinii noştri erau abonaţi la turneele finale. Iugoslavii au mers la 6 CM şi 4 CE în perioada 1947-1989, fiind dublă vicecampioană continentală în 1960 și în 1968 și semifinalistă în 1976. Cu toate că au avut înaintea noastră o echipă în finala Cupei Campionilor Europeni, pe Partizan Belgrad în 1966, Steaua Bucureşti a fost prima echipă din Europa de Est care a câştigat râvnitul trofeu, după 20 de ani.

Steaua București a fost prima echipă din Europa de Est care a câștigat Cupa Campionlor Europeni, în 1986

Fotbaliştii iugoslavi au avut un mare avantaj faţă de cei din România. De-a lungul anilor, în perioada comunistă, mulţi dintre jucătorii de top au avut voie să se transfere în străinătate. Acceptul îl primeau după împlinirea vârstei de 27 de ani, iar acest lucru devenea un avantaj pentru echipa naţională. De pildă, în lotul pentru EURO 1976, când iugoslavii s-au clasat pe locul 4, erau 5 fotbalişti care evoluau în Vestul Europei.

  • 20 de goluri a marcat Anghel Iordănescu (Steaua), golgeterul sezonului 1981-1982 în Divizia A
  • 19 goluri a marcat Snjesko Cerin (Dinamo Zagreb), golgeterul sezonului 1981-1982 în prima ligă din Iugoslavia
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri