News

Nicolae Ceaușescu, primul președinte român care a vizitat piramidele, cu aproape 50 de ani înaintea lui Iohannis

Presa a scris pe larg despre vizita președintelui Iohannis la piramidele din Egipt, însă primul șef de stat român care a ajuns la vestigiile lăsate de vechii egipteni a fost Nicolae Ceaușescu.
31.10.2021 | 15:20
Nicolae Ceausescu primul presedinte roman care a vizitat piramidele cu aproape 50 de ani inaintea lui Iohannis
Nicolae Ceaușescu și președintele Egiptului, Anwar El Sadat, în aprilie 1972/ Foto: comunismulinromania.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a vizitat pentru prima oară Egiptul în calitate de șef de stat la aproape 50 de ani după vizita făcută de primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu.

Vizita de stat făcută de către dictatorul comunist a avut loc în perioada 2-6 aprilie 1972, programul vizitei incluzând și o deplasare la site-uri arheologice de pe Valea Nilului, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Ceaușescu intenționa prin această vizită să consolideze relațiile economice dintre România și Egipt, aflate deja în curs de dezvoltare.

Anwar El Sadat, un alt președinte care a fost ucis

Anwar El Sadat, președintele de atunci al Egiptului, le-a pregătit oaspeţilor săi un program special care a inclus o deplasare la Alexandria pentru inspectarea fabricii de sodă în care investise şi România, un spectacol de sunet şi lumini la piramide, vizitarea Muzeului de Egiptologie.

ADVERTISEMENT

Președintele Ceauşescu a prezentat lui Anwar El Sadat proiectul unor societăţi mixte pentru exploatarea în comun a bogăţiilor solului şi subsolului ţării vizitate, după modelul relațiilor cu alte state africane și din Orientul Mijlociu.

Domeniile de interes erau geologia, mineritul, petrolul și construcțiile de mașini, la care s-a adăugat și agricultura. Oferta a fost primită cu interes de către președintele Egiptului, țară care avea nevoie de tehnologie modernă și expertiză în zona industrială.

ADVERTISEMENT

Pe lângă chestiunile economice, au fost discutate și aspecte strategice legate de zona Orientului Mijlociu, însă acestea au fost analizate în cadrul întrevederii private dintre cei doi șefi de stat.

În acea vreme, Ceaușescu era o figură respectată atât în Israel, cât și în țările arabe pentru  disponibilitatea sa de a media negocierile pentru rezolvarea disputelor din zonă.

ADVERTISEMENT

Pe 6 aprilie 1972, în ultima zi a vizitei, Nicolae Ceauşescu a primit de la oaspetele său Marele Colan al Nilului, o decorație care se acordă șefilor de stat confecționată din aur, peruzele, rubine şi email, iar Elena Ceauşescu Ordinul „Al Kamal“, făcut din argint aurit, cu rubine, safire şi turcoaze.

Anwar El Sadat a murit nouă ani mai târziu, pe 6 octombrie 1981, în timpul unei parade militare la Cairo, președintele egiptean fiind asasinat  de membri ai partidului Jihadul islamic, nemulțumiți de acordul de pace de la Camp David dintre Egipt și Israel.

Klaus Iohannis, pe urmele lui Ceaușescu

La aproape 50 de ani de la acea vizită, președintele Klaus Iohannis a efectuat și el o vizită de stat în Egipt, la invitația omologului său, Abdel Fattah El-Sisi, cu ocazia a 115 ani de relații diplomatice bilaterale.

După ce a susținut un discurs la Palatul prezidențial Al-Ittihadiya, a avut o întâlnire cu omologul său și a depus flori la Memorialul Eroului Necunoscut și la mormântul președintelui Muhammad Anwar el-Sadat, Klaus Iohannis a făcut și o mică excursie.

Președintele României și prima doamnă Carmen Iohannis au vizitat piramidele de la Gizeh.

ADVERTISEMENT