News

Nicolae Ceaușescu, record mondial în privința vânatului la urși! Cum a ucis un exemplar crescut în cuşcă şi a devenit legendă

06.05.2021 | 17:19
Nicolae Ceausescu record mondial in privinta vanatului la ursi Cum a ucis un exemplar crescut in cusca si a devenit legenda
Nicolae Ceaușescu deține recordul mondial la vânat de urși. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu deține recordul mondial în privința vânatului la urși! Este adevărat că poveștile despre cum a fost realizat lucrul acesta sunt țesute la milimetru și par să ascundă detalii șocante. Vorbim despre o partidă de vânătoare considerată de-a dreptul sinistră.

De altfel, fostul lider al Partidului Comunist Român devenise la un moment dat obsedat de trofeele obținute din această pasiune, deși apropiații săi spun că nu se pricepea de nicio culoare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu nu a ezitat o clipă și a intrat într-o competiție directă cu ceilalți președinți din statele comuniste.

Nicolae Ceaușescu, record mondial la vânatul de urși!

Iosip Broz Tito din fosta Iugoslavie și Todor Jivcov, șeful de stat din Bulgaria păreau să-i tulbure liniștea lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Mai ales că Tito se lăuda la începutul anilor ’80 cu cel mai mare trofeu la urs din lume. Acesta a fost momentul în care cel mai iubit fiu al poporului, așa cum era alintat Ceaușescu, a luat-o razna în tentativa de a-și depăși adversarul.

Sursa foto – hepta.ro

Doar că, acesta călca în picioare toate regulile fair-play-ului vânătoresc. De atunci circulă tot felul de legende cu zeci de oameni care îi fugăreau vânatul până în bătaia armei. Gonacii tocmiți de partid se pregăteau serios și încercau să-i aducă animalele cât mai aproape.

ADVERTISEMENT

În acest fel, vânătoarea exemplarelor mari de cerb, mistreț, urs sau lup devenea o simplă formalitate, după care un motiv de laudă în fața lui Tito și Jivcov.

Ceaușescu a împușcat un urs care bea bere

După îndelungi cercetări și calcule, apropiații lui Nicolae Ceaușescu și-au dat seama că este aproape imposibil ca liderul PCR să-l depășească pe sârb. Aproape imposibil.

ADVERTISEMENT

Deși pădurile României nu aveau un urs atât de mare, oamenii au descoperit la Poiana Brașov, într-o cușcă, un exemplar de calibru uriaș.

Sursa foto – Fototeca online a comunismului romanesc

Vorbim despre Lache, un urs crescut încă de mic în captivitate. Acesta trăia în spatele terasei restaurantului “Ursul” și îi bucura pe vizitatori și cheflii.

De altfel, Lache era obișnuit cu mâncarea primită de la oameni, cu resturile de pe farfurii și habar n-avea să se descurce în libertate.

Mai mult de atât, despre ursul domesticit se spune că a fost chiar învățat să bea bere, aceasta fiindu-i oferită fără număr.

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs din lume

Ursul a fost luat peste noapte din cușca sa și transferat tocmai în județul Harghita, undeva lângă Borsec, acolo unde urma să vină și Nicolae Ceaușescu pentru o nouă partidă de vânătoare.

Inițial, ursului i s-a dat drumul în pădure, dar acesta nu a reușit deloc să deprindă viața în sălbăticie. Pădurarii au încercat să-l ademenească prin aducerea unei femele, dar Lache nu a părut prea interesat de subiect. Se îndepărta foarte puțin de locul unde i se punea zilnic mâncare și se culca.

Momit cu hălci de carne agățate de scripete și trase spre vârful muntelui, acolo unde liderul PCR aștepta într-un foișor, Lache s-a îndreptat, în cele din urmă, la momentul potrivit, către moarte.

Sursa foto – Fototeca online a comunismului romanesc

Culmea, martorii spun că înainte să fie împușcat, ursul s-ar fi ridicat în doua labe. Atunci a tras Nicolae Ceaușescu și l-a ucis.

Angajații din domeniul silvic din județele Harghita, Covasna și Brasov au jupuit animalul și l-au măsurat în vederea omologării.

Când întrega lucrare a fost încheiată, lui Lache i s-au acordat nu mai puțin de 687,79 puncte, cu mult peste vânatul lui Tito. De altfel, punctajul reprezintă chiar și în zilele noastre un recordul mondial.

România, țară record la vânatul de urși

Interesant este că cele mai bune trofee de vânătoare din lume ale speciei, atât la craniu, cât și la blana au fost recoltate în țara noastră.

Sursa foto – muzeul cinegetic Posada

Recordul mondial la blănuri este deținut ursul împușcat chiar de Nicolae Ceaușescu, Lache intrând în istorie. Din punct de vedere al craniului, recordul mondial este de 69,47 puncte și a fost recoltat în 1994

De asemenea, cele mai valoroase 10 blănuri de urs brun din lume sunt din România, iar din primele 10 cranii, cinci au fost recoltate în țara noastră.

ADVERTISEMENT