News

Nicolae Ceaușescu, regretat de Serghei Mizil: ”A făcut o țară! Ăștia au distrus tot”

Serghei Mizil, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, s-a referit recent la câteva diferențe dintre regimul condus de Nicolae Ceaușescu înainte de 1989 și actuala clasa politică.
19.08.2022 | 08:06
Nicolae Ceausescu regretat de Serghei Mizil A facut o tara Astia au distrus tot
Serghei Mizil a dezvăluit motivele pentru care regretă dispariția lui Nicolae Ceaușescu. Foto: https://www.facebook.com/serghei.niculescu.mizil
ADVERTISEMENT

Invitat la Antena 3, Serghei Mizil a subliniat că are motive pentru care îl regretă pe Nicolae Ceaușescu, dar și unele pentru care nu îl regretă pe cel supranumit Geniul Carpaților.

Serghei Mizil crede că Nicolae Ceaușescu reprezenta excelent interesele țării

În 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ceaușescu a preluat puterea și a condus România până la 25 de decembrie 1989, când a fost executat într-o unitate militară din Târgoviște.

ADVERTISEMENT

La începutul anilor 1980, România a fost marcată de o criză economică din ce în ce mai accentuată pe fondul dorinței lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a țării.

În acel context a contat și demararea lucrărilor pentru construirea Casei Poporului (1980), cea mai mare clădire din lume după Pentagon și care este evaluată la aproape 3 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Astfel, în anii 1980, românii s-au confruntat cu raționalizarea benzinei, a alimentelor și a energiei electrice. ”Toți spun că mâncau cartofi. Ăsta a fost finalul, a fost ultima perioadă, au fost și perioade bune.

Critici pentru actuala clasă politică din România

(…) Aş fi ipocrit să zic că eu am dus-o rău atunci. Îl regret și nu îl regret. Din din ce punct îl regret? În primul rând că era naționalist. A făcut o țară. Tot litoralul e făcut de el.”

ADVERTISEMENT

În prezent, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil (ministru al educației între 1972-1976 și ministru al finanțelor între 1978-1981) crede că România și-a pierdut din strălucirea de altădată:

Aveam o chestie că suntem români și mândri și așa. Ăștia au distrus absolut o țară total, ne-au vândut, suntem colonie, asta e teoria mea. Suntem vânduți fără discuție, ce spun ăia de afară asta facem.”

ADVERTISEMENT

Cel care a fost prietenul apropiat al lui Nicu Ceaușescu, mezinul foștilor dictatori, a subliniat că nu avem clasă politică. Serghei Mizil a și explicat că din punctul său de vedere, nu există o doctrină.

ADVERTISEMENT