News

Nicolae Ceaușescu, spaima Reginei Elisabeta a II-a. Suverana s-a ascuns într-un tufiș în timpul vizitei dictatorului: “Nu rezist să vorbesc cu ei!”

25.05.2020 | 12:18
Nicolae Ceausescu spaima Reginei Elisabeta a IIa Suverana sa ascuns intrun tufis in timpul vizitei dictatorului Nu rezist sa vorbesc cu ei
Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu
ADVERTISEMENT

The Independent scrie despre un episod incredibil care i-a avut în prim plan pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Nicolae Ceaușescu, la palatul Buckingham în anul 1978. 

Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns de Nicolae Ceaușescu într-un tufiș!

Jurnalistul Robert Hardman și fostul secretar pe probleme de politică externă, Lordul David Owen, și-au amintit că Regina Elisabeta a avut o reacție ciudată în timp ce își plimba câinii prin grădini și l-a văzut pe Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României.

ADVERTISEMENT

Regina i-a întâmpinat în gara din Londra pe cei doi, însă nu era dornică să îi vadă, astfel că s-a ascuns de el pentru a evita o întâlnire ulterioară, în grădina Palatului Buckingham, reședința Reginei Angliei.

„Regina și-a scos câinii la plimbare prin grădina Palatului și, pentru prima și singura dată în viața ei, s-a ascuns într-un tufiș pentru a-și evita invitații. Îmi zicea «Nu rezist să vorbesc cu ei»”, a spus Robert Hardman, potrivit The Independent.

ADVERTISEMENT

„Regina rezistă în fața multor oameni, dar cu Ceaușescu îi era prea greu”

Lordul David Owen și-a amintit de acea vizită a lui Ceaușescu și a povestit amuzat: „Regina rezistă în fața multor oameni, dar cu Ceaușescu îi era prea greu. A spus foarte clar că nu-i place acea vizită”

În 1978, Nicolae și Elena Ceaușescu au mers în Marea Britanie pentru o vizită de stat. A fost pentru prima dată când un lider comunist vizita statul. Dictatorul a fost invitat de guvernul Laburist condus de James Callaghan pentru o vizită de stat de patru zile.

ADVERTISEMENT

“Cine a fost de acord cu această vizită, eu? Dacă da, cu siguranţă regret“

Însă, imediat după, au apărut îngrijorări cu privire la vizita soților Ceaușescu la Londra: “Cine a fost de acord cu această vizită, eu? Dacă da, cu siguranţă regret“, ar fi spus pe atunci ministrul de externe David Owen, într-o şedinţă.

Robert Hardman a spus la ITV că presa l-a interogat pe ministrul de Externe de atunci, David Owen: „Presa a început să-l interogheze pe ministrul de Externe David Owen: «De ce invităm acest monstru să vină în Marea Britanie?»“

ADVERTISEMENT

Fostul ministru de Externe, ajuns la 81 de ani, a explicat că întâlnirea putea fi anulată, însă consecințele unui astfel de gest ar fi fost nefaste: „Vizita ar fi putut fi anulată din punct de vedere tehnic, dar repercusiunile politice ar fi fost enorme“, a explicat fostul ministru David Owen.

ADVERTISEMENT