News
notix pixel id

Cum a decurs vizita lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite ale Americii. Detalii inedite din timpul călătoriei. “Tovarășii ar cumpăra și pe dracu din străinătate”

Cum a decurs vizita lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite ale Americii. Cât de bine a fost pregătită călătoria și cum l-a primit cel mai puternic om de pe Planetă pe liderul PCR
05.12.2021 | 08:00
Cum a decurs vizita lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite ale Americii. Detalii inedite din timpul călătoriei.
Cum a decurs vizita lui Nicolae Ceaușescu în SUA. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După momentul condamnării intervenției trupelor Tratatului de la Varșovia din 1968 în Cehoslovacia, liderul de la București a început să fie curtat de țările dezvoltate din Vest. Acestea aveau nevoie de aliați din Blocul de Est pentru a contracara acțiunile sovietice de extindere a influenței dincolo de Cortina de Fier.

Nicolae Ceaușescu a amânat Congresul al X-lea pentru a-l primi în 1969 pe președintele american Richard Nixon. De altfel, vizita din anul 1973 a avut loc în contextul în care Nicolae Ceaușescu căuta să obțină clauza națiunii celei mai favorizate. În plus, conducătorul României socialiste căuta fonduri cu dobânzi reduse pentru a susține investițiile de industrializare și modernizare a infrastructurii.

Cum a decurs vizita lui Nicolae Ceaușescu în SUA

Clauza nu a fost acordată în 1973, ci abia în 1975. Prietenia lui Ceaușescu cu Richard Nixond data de la sfârșitul anilor 60. În 2-3 august 1969, Richard Nixon a vizitat România, fiind primul șef de stat american care vizita România și primul șef de stat din Vest care vizita o țară socialistă.

ADVERTISEMENT

În 1967, când era candidat la funcția de Președinte al SUA, Richard Nixon vizitase România. A avut parte de o primire fastuoasă, mult mai strălucită decât cea din Polonia. Aparatul de propagandă al lui Nicolae Ceaușescu punctase decisiv la capitolul imagine.

Așadar, Nicolae Ceaușescu, în 1973, primea favoarea pe care i-o făcuse lui Richard Nixon, în 1967 și în 1969. Atunci, în 1969, Nicolae Ceaușescu reușise să deblocheze relațiile dintre China și SUA, un mare câștig pentru SUA în „războiul rece” cu URSS.

ADVERTISEMENT

Revenind la momentul 1969, istoricul Florin Constantiniu sublinia: „Invazia din Cehoslovacia (din august 1968, n.a.) a arătat ţărilor din estul Europei că orice inovaţie considerată primejdioasă la Moscova atrage după sine venirea trupelor sovietice. A rămâne în limitele ortodoxiei marxiste însemna a lua Kremlinului motivul sau pretextul intervenţiei militare.

Pentru a-şi consolida poziţia în faţa Moscovei, Ceauşescu a făcut – prin ambasadorul Corneliu Bogdan – repetate referiri la o posibilă vizită a preşedintelui Richard Nixon în România (…).

ADVERTISEMENT

Ceauşescu a fost atât de grăbit să primească vizita lui Nixon încât a amânat Congresul al X-lea al PCR, la care fuseseră invitate delegaţii ale partidelor ”frăţeşti”, inclusiv PCUS (…)Vizita a reprezentat un mare succes al celor doi preşedinţi: Nixon pentru iniţiativa de a pătrunde în sfera de hegemonie sovietică, Ceauşescu pentru statura de personalitate a vieţii politice internaţionale”.

„Acțiunea Missouri” – pregătirea vizitei lui Ceaușescu în SUA

Securitatea a pregătit minuțios vizita. Liderul român trebuia să știe la ce situații să se aștepte, dată fiind prezența anticomuniștilor români în SUA. În plus, trebuia ca Nicolae Ceaușescu să poată fi pus în gardă în caz că i s-ar fi adresat întrebări neplăcute pentru el și imaginea sa. De acțiune, s-au ocupat generalul maior Ion Mihai Pacepa și loctenent-colonelul Alexandru Aliman. Aceștia au ajuns în SUA la 22 noiembrie 1973.

ADVERTISEMENT

Evident, „Protocolul” american trebuia să aibă grijă ca oaspetele să nu fie jignit, mai ales că Richard Nixon fusese bine primit în România.

Iată ce declarase Richard Nixon când l-a primit pe Nicolae Ceaușescu:„Îmi pot imagina că mulţi dintre dumneavoastră, prezenţi aici, se întreabă despre ce am discutat. Desigur, nu vă pot dezvălui tot ceea ce am discutat, dar m-am gândit că ar fi interesant pentru dumneavoastră toţi cum preşedintele şi cu mine ne-am întâlnit pentru prima dată (…).

ADVERTISEMENT

În 1967, când nu deţineam această funcţie şi nu aveam nici o perspectivă să ajung să o deţin, am vizitat România, iar preşedintele a avut amabilitatea să mă primească. Mi-am amintit de temele pe care le-am discutat în 1967: războiul din Vietnam, care pe atunci părea fără sfârşit, relaţiile dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, care erau pe atunci, în cel mai bun caz nu prea apropiate, relaţiile dintre Statele Unite şi Republica Chineză (…)”.

Nicolae Ceaușescu s-a confruntat cu amânarea primirii clauzei națiunii celei mai favorizate, care se va produce abia în 1975. Nicolae Ceaușescu a fost întrebat la dineul oficial despre libertatea presei din România și despre situația evreilor din România.

La întrebarea despre situația evreilor și despre faptul că acordarea clauzei ar fi fost condiționată de permiterea plecării evreilor din România, Ceaușescu a răspuns: „Acestă limitare este determinată de faptul că numărul evreilor care cer să plece devine tot mai mic. (…) Mi-e teamă să nu se propună vreun amendament pentru a accepta primirea evreilor în România în viitor”.

La întrebarea despre libertatea presei, pusă de un jurnalist, Nicolae Ceaușescu a fost la fel de ferm. „Mi-ar fi greu să spun eu cât este de liberă. Ar trebui să vizitaţi România şi veţi constata atenţia şi grija pe care le acordăm presei, astfel ca ea să servească intereselor poporului, cauzei dezvoltării sale economice-sociale şi a independenţei, ştiinţei, culturii şi totodată politicii de pace şi de colaborare între toate statele lumii”.

Nicolae Ceaușescu a primit cheia orașului Cleveland din mâinile oficialităților, iar Elena Ceaușescu a primit o importantă distincție științifică pentru meritele sale în cercetările din domeniul chimiei. Era evident, un gest de curtoazie al CIA, față de Securitatea românească, serviciile secrete românești făcând un lobby puternic pentru acest fapt.

La Cleveland, Elena Vasiliu, o româncă stabilită în SUA i-a adus o laudă lui Ceaușescu: „Ca cetăţeancă americană de origine română sunt fericită că, în această zi istorică pentru noi, mi s-a făcut marea onoare de a mă adresa dumneavoastră. Născută pe frumoasele plaiuri ale României, sunt mândră de originea mea daco-romană şi de fraţii mei români care, de-a lungul veacurilor, au luptat neîncetat pentru apărarea gliei şi limbii strămoşeşti”.

Nicolae Ceaușescu a mai vizitat numeroase obiective economice și industriale americane. Un consiliu româno-american urma să ia în calcul derularea de proiecte comune.

De exemplu, în Mehedinți, funcționa o fabrică care avea contracte de a furniza conserve de carne Armatei americane. Fabricile de confecții din România produceau chiar bocanci militari pentru americani.

Ceaușescu reușise să cumpere de la vest-europeni, licențe MAN pentru autocamioane, Renault și Citroen pentru automobile.

Banii împrumutați în anii 70, restituiți în perioada 1982-1989, cu dobânzi mari și imense sacrificii ale românilor

Pe cât de amator de împrumuturi fusese Ceaușescu în anii 70, pe atât de mult le ura în anii 80. Deja începuse din 1971 copierea modelului nord-coreean în plan intern prin Tezele din Iulie 1971.

Ba chiar, la un moment dat, Ceaușescu a refuzat să mai primească această clauză a națiunii celei mai favorizate care i se oferise în 1975.

Nicolae Ceaușescu era convins că Securitatea îi adusese suficientă tehnologie din Vest pe care să o copieze în România și să producă în țară tot ce era nevoie. Totuși, multe din elementele cu care se mândrea erau de fapt eșecuri, pe care propaganda le servea drept mari succese.

Nicolae Ceaușescu înțelegea că nici activiștii lui nu-i credeau discursurile, deoarece toți care plecau în străinătate cumpărau ce puteau de acolo, fiindcă puteau deține valută și o puteau chiar folosi.

La un moment dat, Ceaușescu a declarat că „tovarășii ar cumpăra și pe dracu din străinătate”. Evident, a tăiat diurnele și a limitat cumpărăturile individuale ale activiștilor. Totuși, prin relații, curierii diplomatici le asigurau produse activiștilor. Produsele occidentale erau „valută forte” în anii 80.

Ultima vizită a lui Ceaușescu în SUA a fost în 1978. Tot atunci a primit și reînnoirea clauzei națiunii celei mai favorizate. În același an, Ion Mihai Pacepa, omul forte al Securității fugea în timp ce era în misiune în Germania, într-un taxi condus de un agent CIA, care l-a dus la un aerodrom militar. De acolo, un avion militar l-a adus în SUA.

Convins că Vestul voia să-l elimine, Nicolae Ceaușescu s-a izolat în România, sperând să scape și de americani și de sovietici, devenind un lider model, un fel de „guru” comunist al statelor africane, asiatice abia scăpate din colonialism și al statelor sud-americane.

Congresul al XIV-lea din noiembrie 1989 a arătat un Ceaușescu diferit total de cel din 1973. Trecuseră doar 16 ani și transformările fuseseră extreme.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri