News

Nicolae Ciucă a semnat documentul care i-ar putea aduce mai mulți bani la pensie. În prezent, premierul încasează 18.000 de lei lunar

Nicolae Ciucă va primi mai mulți bani la pensia de fost militar, începând din 2023, din cauza creșterii inflației. Guvernul a modificat o ordonanță pe ultima sută de metri.
13.12.2022 | 09:33
Nicolae Ciuca a semnat documentul care iar putea aduce mai multi bani la pensie In prezent premierul incaseaza 18000 de lei lunar
Nicolae Ciucă a discutat personal la Bruxelles despre problema pensiilor militare, care nu ar trebui tăiate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă urmează să încaseze mai mulți bani la pensie, începând cu anul viitor, potrivit noii forme a Ordonanței de Urgență (168/2022), publicată în Monitorul Oficial, vineri, 9 decembrie.

Forma finală a OUG 168/2022, modificată în ultimul moment

Potrivit documentului, Guvernul va majora toate pensiile militare, în acord cu legea 223/2015, care prevede ”indexarea din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației”. Potrivit avocatnet.ro, forma inițială a proiectului prevedea ca majorarea să se facă doar la pensiile mai mici de 10.000 de lei, prin derogare de la legea 223/2015. În noua formă, nu mai apare formularea ”prin derogare”, în schimb apare cea de ”indexare suplimentară” pentru anumite tipuri de pensii militare.

ADVERTISEMENT

Potrivit noii ordonanțe, prevederea va fi aplicată automat, iar pensiile militare mai mici de 10.000 de lei vor fi indexate suplimentar, în mod diferențiat.

Nicolae Ciucă a încasat, în anul 2021, potrivit declarației de avere, o pensie de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale în valoare de 214.990 de lei, adică 17.915 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Pensiile militare mari, dar ”nespeciale”

În ultimele săptămâni, Nicolae Ciucă a depus eforturi pentru ca noua reformă a pensiilor să nu afecteze pensia militarilor și, implicit, propria pensie. În noiembrie, el a declarat că a discutat la Bruxelles despre pensiile speciale și reforma acestora din PNRR, încercând să-i convingă că acestea nu sunt pensii speciale.

”În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei, care au fost într-o vizită tehnică la București săptămâna trecută sau cu două săptămâni în urmă și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul de pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Efortul bugetar pentru pensiile militare: 11 miliarde lei

Reforma pensiilor ar trebui adoptată până la finalul acestui an, cu respectarea recomandărilor Băncii Mondiale, aceasta reprezentând un jalon din PNRR. Propunerile fac referire inclusiv la pensiile speciale, care vor trebui recalculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării veniturilor obținute.

Problema e că în raportul inițial, pensiile militare au fost introduse laolaltă cu cele speciale, lucru care ar fi dus la o diminuare a acestora.

ADVERTISEMENT

În octombrie, ministrul muncii, Marius Budăi, arunca vina pe umerii cabinetului Câțu, spunând că ”din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că și pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon”.

În decembrie, ministrul Adrian Câciu a recunoscut că impactul bugetar pentru pensiile speciale în anul 2022 a fost 12 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a acestor bani au mers către pensiile militare. ”Marea parte sunt pensiile militare, care nu au legătură cu pensiile speciale. (…) Dacă dau jos pensiile militare, care nu au legătură cu pensiile speciale (…) rămâne un miliard de lei”, a declarat ministrul la Prima TV.

Nicolae Ciucă a câștigat mai mulți bani în primul an de pensie decât în ultimul de militar

Întrebat dacă i se pare corect ca o persoană să iasă la pensie la 50 de ani și să primească o pensie mai mare decât salariul, Budăi a răspuns: ”Nu mi se pare corect. Să stabilim pentru toată lumea același lucru. Mi se pare corect dacă suntem cetățeni egali într-o țară, să avem aceleași drepturi și aceleași obligații”.

Nicolae Ciucă are 55 de ani și a încasat, în decursul anului 2020, o pensie totală în valoare de 215.880 de lei, iar salariul din 2019 a fost de 195.581 lei.

În ciuda eforturilor liderilor coaliției și a calculelor înaintate de guvernanți, Comisia Europeană arată că pensiile militare trebuie reformate, odată cu cele speciale, astfel încât să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB.

Mai exact, nicio pensie nu va mai trebui să depășească venitul din timpul serviciului, respectiv salariul. Această măsură este văzută ca ”o bulversare a sistemului nostru de apărare națională, care nu este potrivită”, potrivit lui Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernul mai are nevoie de timp să analizeze cum va tăia pensiile

Până să găsească o soluție pentru a implementa o reformă a pensiilor fără a se atinge de banii militarilor, guvernanții au anunțat că nu se mai grăbesc să adopte legea, deși data limită înaintată de Comisia Europeană este pe 31 decembrie.

Legea urmează să fie depusă în Parlament după solicitarea unor date de la ministerele implicate și realizarea unui ultim studiu de impact.

”Aștept discuțiile finale cu Comisia. Cu siguranță, nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. Comisia chiar a spus că ne recomandă să nu ne grăbim, ne mulțumește că am fost deschiși la dialog și să discutăm până ajungem la un acord final”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, la începutul lunii decembrie.

ADVERTISEMENT