News

Nicolae Ciucă, anunț important privind plafonarea prețurilor la energie. Cum face premierul economie la curent

Într-o perioadă dominată de scandaluri, atacuri și controverse, Nicolae Ciucă vine cu un anunț important privind plafonarea prețurilor la energie. Premierul dezvăluie și cum face el economie la curent.
05.09.2022 | 21:34
Nicolae Ciuca anunt important privind plafonarea preturilor la energie Cum face premierul economie la curent
Nicolae Ciucă, anunț important privind plafonarea prețurilor la energie. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

În urmă cu patru zile, Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru compensarea facturilor la energie.

Nicolae Ciucă, anunț important privind plafonarea prețurilor la energie

În ședința de Guvern în care a fost anunțat actul normativ, Nicolae Ciucă a precizat că noile modificări aduse Ordonanței de Guvern Nr. 27 au menirea de a consolida și de a extinde măsurile de protecție a populației și economiei față de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.

ADVERTISEMENT

Luni, 5 septembrie, premierul a venit cu noi precizări despre OUG-ul din energie. Acesta a dat asigurări că cetăţenii nu vor fi afectaţi de modificările aduse ordonanţei.

Șeful Executivului a spus că oamenii vor plăti la fel în următoarea perioadă. Prețurile se schimbă pentru cei care trec de 255 kWh consum.

ADVERTISEMENT

”Măsurile luate prin ordonanţă au un obiectiv foarte clar: protejarea cetăţenilor şi a economiei. S-a vorbit, s-a dezbătut că românii vor fi afectaţi.

Nu este adevărat. Am menţinut preţul pe care-l va plăti fiecare cetăţean, în conformitate cu consumul pe pragurile stabilite prin Ordonanţa 27.

ADVERTISEMENT

Şi al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei/kWh, pe segmentul de consum între 100 şi 300 kWh, a rămas acelaşi, cu specificaţia că în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh.

Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificaţia că probabil cei care depăşesc 255 kWh, până la nivelul acela, vor plăti cuantumul de 0,80 lei/kWh”, a declarat Ciucă, luni, la Craiova.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru a fost întrebat de ce a fost scăzut plafonul pentru consumatorii casnici. Acesta a explicat că au fost scăzute pragurile din vechea ordonanţă cu 15% întrucât așa recomandă Uniunea Europeană, pentru diminuarea risipei.

Cum face premierul economie la curent

Autoritățile recomandă frecvent cetățenilor ca, pentru un facturi reduse, să facă economie la energie.

La rândul său, Nicolae Ciucă a declarat că și el face economie la curent. Premierul spune că și-a instalat becuri economice și panouri.

”Absolut (n.r. că fac economie). Mi-am pus și becuri economice, și panouri”, a răspuns Ciucă, întrebat dacă el face economie la curent.

ADVERTISEMENT