News

Nicolae Ciucă anunță impozitarea cu 16% a salariilor bugetarilor care depășesc venitul președintelui

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, impozitarea cu 16% a salariilor bugetarilor care depășesc venitul președintelui. Ce s-a discutat în coaliție.
26.04.2023 | 16:01
Nicolae Ciuca anunta impozitarea cu 16 a salariilor bugetarilor care depasesc venitul presedintelui
Impozitarea cu 16% a salariilor bugetarilor care depășesc venitul președintelui, măsura anunțată de Nicolae Ciucă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La finalul ședinței de Guvern de miercuri, 26 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat impozitarea cu 16% a salariilor bugetarilor. E vorba de cele care depășesc venitul președintelui.

Impozitarea cu 16% a salariilor bugetarilor care depășesc venitul președintelui, măsura anunțată de Nicolae Ciucă

Încă de la începutul acestei săptămâni, la nivelul coaliției au existat discuții ca românii cu salarii mai mari decât președintele statului să fie impozitați suplimentar. Marcel Ciolacu a fost cel care a venit cu propunerea în acest sens.

ADVERTISEMENT

Liderii PSD, PNL și UDMR care au avut pe masă propunerea amintită nu avansaseră încă niciun procent. Miercuri, de la vârful Executivului, Nicolae Ciucă a făcut lumină și a clarificat lucrurile.

Potrivit premierului, veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, de circa 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate cu 16%. Șeful Guvernului mai precizează că se referă doar la veniturile de la stat.

ADVERTISEMENT

În același timp, Ciucă a ținut să scoată în evidență faptul că liderii din coaliție nu discută despre un impozit progresiv. ”Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificate în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui.

În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. Procentul de 16% fost discutat pentru că acesta funcţionează şi impozitul pe legea finanţelor”, a răspuns primul-ministru, conform economedia.

ADVERTISEMENT

Pus să explice dacă o astfel de măsură ar putea să fie neconstituţională, şeful Executivului a precizat că ”orice măsură pe care o vom lua trebuie să aibă şi susţinere juridică”.

Nicolae Ciucă, explicații privind înghețarea angajărilor la stat

În ultimele zile, în spațiul public s-a discutat mult despre măsurile Guvernului pentru acoperirea ”găurii” din buget de 20 de miliarde. Printre decizii, s-au evidențiat cele de înghețare a salariilor și a angajărilor la stat.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre angajări, Nicolae Ciucă a spus că vor exista și excepții. E vorba de educație și sănătate. Premierul a subliniat că acestea sunt domenii esențiale pentru cetățeni. În perioada următoare va fi determinat și câte posturi vor fi înghețate.

Am luat această decizie de a analiza tocmai din responsabilitatea de a asigura echilibrul bugetului de stat și a ne asigura că în continuare ne preocupă asigurarea locurilor de muncă și remunerarea corespunzătoare a fiecărui cetățean. Nu s-a pus niciodată problema reducerii salariilor”, a mai precizat Ciucă.

ADVERTISEMENT