News

Nicolae Ciucă anunţă noua strategie a României pentru intrarea în Schengen. Guvernul analizează decuplarea de Bulgaria

România nu se dă bătută și vrea în continuare în Schengen, deși nu se știe când va fi făcut acest lucru, după refuzul Austriei din 8 decembrie.
09.12.2022 | 14:53
Nicolae Ciuca anunta noua strategie a Romaniei pentru intrarea in Schengen Guvernul analizeaza decuplarea de Bulgaria
Nicolae Ciucă, nou mesaj despre aderarea la Schengen. Foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că nu se vor căuta vinovați în interiorul coaliției de guvernare, pentru că țara noastră are nevoie de unitate. Mai mult, ”nivelul relațiilor diplomatice cu Austria va scădea”.

Nicolae Ciucă, despre decuplarea României de Bulgaria

Mai mult, Ciucă a dezvăluit că noua strategie pentru a intra în Schengen, pentru România, va fi decuplarea de Bulgaria în acest sens.

ADVERTISEMENT

”În conrtinuare, aşa cum am discutat cu preşedintele României, cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Este nevoie să continuăm acest demers, din respect pentru români.

Fac apel în continuare la tot ceea ce înseamnă o abordare decentă şi unitară pentru demersurile pe care urmează să le facem, în momentul în care afirmăm că s-au luat toate măsurile, s-au făcut toate demersurile pentru a putea să îndeplinim acest deziderat, nu căutăm vinovaţi în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacţie celor care s-au opus aderării noastre”, a completat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Deși Lucian Bode, ministrul de interne, anunțase că decuplarea de Bulgaria ar fi o măsură ”incorectă”, Ciucă a lăsat să se înțeleagă că aceasta e singura variantă de a ajunge în Schengen, pentru că Bulgaria are șanse și mai mici să fie acceptată în acest spațiu în viitor.

”Este un demers pe care îl analizăm, să realizăm această decuplare”, a declarat Ciucă. De altfel, Ciucă s-a contrazis cu Bode, atunci când au fost întrebați de ce Bulgaria nu a acceptat să fie decuplată de România în momentul votului din 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

Dacă Lucian Bode a negat că acest lucru s-a întâmplat, contrar dezvăluirilor din presă, Nicolae Ciucă a afirmat tocmai acest lucru, că Bulgaria s-a opus decuplării.

”Decuplarea de Bulgaria era a doua măsură pe care trebuie să o analizăm. Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual.

ADVERTISEMENT

Astăzi România nu mai are raport MCV și desigur rezultatele comisiilor tehnice au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească condițiile. Este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare”, a completat premierul României.

ADVERTISEMENT