News

Nicolae Ciucă anunţă reducerea cheltuielilor cu 10% la ministere. Prin banii economisiți se dorește mărirea salariilor și pensiilor

Nicolae Ciucă vrea reduceri de cheltuieli a bunurilor şi serviciilor cu 10% la ministere, pentru a putea majora pensiile și salariile din noul pachet cu măsuri de sprijin pentru populație.
25.05.2022 | 14:28
Nicolae Ciuca anunta reducerea cheltuielilor cu 10 la ministere Prin banii economisiti se doreste marirea salariilor si pensiilor
Nicolae Ciucă, anunț despre noul pachet de măsuri sociale pentru români. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a făcut noi declarații despre noul pachet de măsuri sociale și economice,“Sprijin pentru România”, care presupune un buget de 1,1 miliarde euro.

Cum vrea Guvernul să finanțeze noile creșteri de salarii și pensii. Ciucă: ”Reducem cheltuielile din ministere cu 10%”

Într-o nouă ședință de Guvern, de miercuri, șeful Executivului a spus că la fiecare minister se vor reduce cheltuielile de bunuri și servicii cu 10%.

ADVERTISEMENT

”La nivelul fiecărui minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare.

Vă cer fiecăruia dintre dumneavoastră să luaşi măsurile necesare, astfel încât să ne putem încadra în acest procent”, a spus prim-ministrul, în ședința de Guvern, de miercuri.

ADVERTISEMENT

Afirmația lui Nicolae Ciucă vine la o zi după ce a fost întrebat de jurnaliști cum se vor finanța noile majorări de salarii și pensii din noul pachet de sprijin, adoptat de coaliția de guvernare.

”Banii se vor rezolva prin reducerile de cheltuieli de la bunuri și servicii de 10% la fiecare minister, suficient cât să asigurăm cheltuielile anunțate aseară (luni-n.r)”, a clarificat marți Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Din iulie, devin obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor

Tot miercuri, Nicolae Ciucă a vorbit și despre colectarea taxelor. El a reamintit că din iulie vor deveni obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor, după ce a purtat discuții în acest sens cu ministrul finanţelor şi liderul ANAF.

”Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor, şeful ANAF, concentrăm toată atenţia pe ceea ce înseamnă evaziunea fiscală”, a mai spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Ce prevede noul pachet socio-economic al Guvernului

Toate aceste declarații au loc în contextul în care luni seară Guvernul a adoptat noi măsuri de sprijin pentru românii cu venituri mici, ca parte dintr-un nou pachet socio-economic, al doilea la număr. Pentru acesta este prevăzut un buget de 1, 1 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

”Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, a informat Guvernul României.