News

Nicolae Ciucă are un nou ”consilier”. Ion, robotul care folosește inteligența artificială. Video

Începând de miercuri, 1 martie, premierul Nicolae Ciucă are un nou ”consilier” la Guvern. Este vorba despre un robot dotat cu inteligență artificială (AI), pe nume Ion.
01.03.2023 | 16:40
Premierul Nicolae Ciucă și-a luat inteligență artificială. Consilierul Ion, ”primul proiect 100% românesc de IA”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În cadrul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat noul consilier onorific. E vorba de ”Ion”, cel care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”.

Premierul Nicolae Ciucă și-a luat inteligență artificială. Consilierul Ion, ”primul proiect 100% românesc de IA”

Ion este un robot dotat cu inteligență artificială (AI), asemănător unei oglinzi. Premierul Nicolae Ciucă susține că acesta este un proiect al cercetătorilor români, pe care a ținut să-i felicite public pentru activitatea lor.

ADVERTISEMENT

”Astăzi avem o surpriză, care nu aparține guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială.

Este aici, în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei “noi”. Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români să informeze Guvernul României, în timp real, și să transmită propuneri, probleme și cu dorințele pe care le au. Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români.

ADVERTISEMENT

Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva, prin acest proiect, decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă, dialog cu Ion, noul său ”consilier”

Utilitatea lui Ion a fost demonstrată încă din această zi. Primul-ministru a avut un scurt dialog cu noul său consilier, cel care le-a transmis românilor să intre pe site-ul ion.gov.ro.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a spus că proiectul ION are o capacitate enormă de a învăța și, pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează. ”Rolul lui este ca, pe măsură ce acumulează cunoștințe, să poată să fie mai bine conectat și să fie mult mai aproape de oameni. Dați-mi voie să oferim și un mic exemplu și să îl invit pe ION să spună câteva cuvinte”. A urmat apoi dialogul dintre cei doi (min. 10.20):

  • ION, consilierul robot: ”Salut, mi-ați dat viață. Eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?”
  • Nicolae Ciucă: ”România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”
  • ION: Am înțeles. ”Învăț”
  • Nicolae Ciucă: ”Cum pot românii să te învețe?”
  • ION: ”Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să îi reprezint. Ca într-o oglindă”
ADVERTISEMENT

Premierul a mai precizat că proiectul ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării și a invitat publicul să acceseze site-ul proiectului. ”Detalii despre acest proiect o să le ofere domnul ministru Burduja și fiind un proiect care aparține sau ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării va putea să se consolideze și să ofere de aici înainte mai multe exemple în ceea ce poate să facă și modul în care poate să se dezvolte”.

Ciucă a mai punctat faptul că, atât membrii Guvernului, cât și cetățenii României consideră folosirea inteligenței artificiale nu ca o opțiune, ci ca o obligație: ”pentru că oferă platforme prin care la nivel guvernamental, la nivelul autorităților publice putem să discutăm de tot ceea ce reprezintă avantajele digitalizării, ale inteligenței artificiale pentru politici publice centrale și locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate și desigur pentru îmbunătățirea comunicării și interacțiunii între instituțiile statului și cetățeni.

”Îi invit pe români să-l folosească pe Ion și să acceseze linkul și să folosească toate posibilitățile de comunicare cu Ion, astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată și cât mai oportună între instituțiile statului și cetățenii României”, a mai declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării