News

Nicolae Ciucă, decizie importantă în tratamentul Covid. Ce se întâmplă cu medicamentul Favipiravir

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis ultimele vești legate de Favipiravir, medicament folosit pentru tratarea Covid-19.
30.10.2021 | 17:25
Nicolae Ciuca decizie importanta in tratamentul Covid Ce se intampla cu medicamentul Favipiravir
ADVERTISEMENT

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă, 30 octombrie, că au fost discutate mai multe soluții pentru gestionarea pe termen scurt a crizei Covid, iar un dintre propuneri vizează medicamentul Favipiravir.

Sâmbătă, după ce a depus programul de guvernare în Parlament, Nicolae Ciucă a relatat principalele măsuri pentru gestionarea pe termen scurt a crizei din valul 4 al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Una dintre propuneri este legată de găsirea unei soluţii prin care să fie asigurat medicamentul Favipiravir în farmacii, iar acesta ”să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie.”

Nicolae Ciucă: Favipiravir ar putea fi eliberat în farmacii pe bază de reţetă în tratamentul COVID

”Este discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul Favipiravir este recomandat în formele ușoare și medii de infecție cu noul corornavirus în prima săptămână de boală.

În urmă cu 2 zile, Terapia Cluj a donat 48.500 de de cutii de Favipiravir.

Ciucă, măsuri pentru gestionarea valului 4 de Covid. Favipiravir ar putea fi eliberat în farmacii

O altă măsură anunțată de Nicolae Ciucă este înființarea unui call center pentru medicii de familie unde să poată primi informaţii de la medicii de specialitate legat de tot ce apare nou în protocolul de tratare a COVID.

ADVERTISEMENT

“Noi am apreciat că este nevoie să avem mai multe centre de diagnosticare să putem să micşorăm presiunea care este în momentul de faţă pe spitale”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a explicat că s-a discutat depre un protocol legat de ceea ce înseamnă tratarea în ambulatoriu.

ADVERTISEMENT

”Am discutat ca într-un timp foarte scurt să înfiinţăm un call center pentru medicii de familie ca să poată să primească date şi informaţii de la medicii de specialitate pentru mai multe detalii şi tot ce apare nou în protocolul de tratare a bolii COVID.

Este foarte important, am stabilit ca într-un timp foarte, foarte scurt să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui să recomande, pentru că există şi această posibilitate, să se recomande medicamente care nu sunt cele mai potrivite în tratamentul bolii şi de asemenea un protocol legat de ceea ce înseamnă tratarea în special în ambulatoriu”, a explicat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT