News

Nicolae Ciucă, despre situația de la Zaporojie: ”Nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare”

Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o reacție despre un eventual pericol reprezentant de centrala de la Zaporojie. Premierul liniștește populația și spune că nu sunt date care să justifice niciun fel de îngrijorare.
10.08.2022 | 12:21
Nicolae Ciuca despre situatia de la Zaporojie Nu avem date care sa justifice niciun fel de ingrijorare
Nicolae Ciucă liniștește populația în privința situației de la Zaporojie. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a redevenit una tensionată. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zonă.

Nicolae Ciucă, despre un potențial pericol reprezentant de centrala de la Zaporojie: ”Am luat toate măsurile pentru protejarea populației”

Dată fiind situația militară din zonă, un potențial pericol reprezentat de un accident nuclear similar celui de la Cernobîl a reapărut pe agenda zilei.

ADVERTISEMENT

Miercuri, în debutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a spus că oficialitățile nu au date care să justifice o îngrijorare privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina.

Șeful Executivului a mai spus că autoritățile de la București monitorizează permanent datele legate de mediu în acest caz.

ADVERTISEMENT

”În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală.

Până la acest moment, vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legărură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu partenerii noştri din Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă.

Primul-ministru a mai precizat că instituţiile statului sunt pregătite să ofere informaţii în timp util. În plus, s-au luat toate măsurile pentru protejarea populației.

ADVERTISEMENT

”Instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite să acționeze în timp util. Am luat toate măsurile pentru protejarea populației”, a adăugat Ciucă.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, mesaj liniștitor pentru populație

În debutul săptămânii, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) au transmis că atacarea centralei nuclearoelectrice Zaporojie nu a generat depășiri peste valorile normale ale radioactivității.

”Referitor la unele materiale de presa privind centrala nuclearoelectrica Zaporojia, CNCAN face următoarele precizări. Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, a anunțat instituția.

ADVERTISEMENT