News

Sindicatele din educație, primite la discuții de premierul Ciucă. Ce revendicări au profesorii

Vineri, la Palatul Victoria, sindicatele din educație au fost primite la discuții de către premierul Nicolae Ciucă. Profesorii și-au expus revendicările.
21.01.2022 | 12:51
Sindicatele din educatie primite la discutii de premierul Ciuca Ce revendicari au profesorii
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Nicolae Ciucă se întâlnește vineri cu reprezentanții sindicatelor din învățământ pentru negocieri.

Discuțiile au loc la două zile după ce cadrele didactice au organizat o grevă de avertisment. În acest context în care profesorii amenință cu greva, autoritățile vor să găsească soluţii pentru a evita întreruperea cursurilor în școli.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, la sediul Guvernului au ajuns și reprezentanți ai sindicatelor din sănătate, și ei nemulțumiți de mai multe aspecte.

Nicolae Ciucă, discuții cu sindicatele din educație

De la ora 11, premierul Nicolae Ciucă i-a primit la discuţii pe reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, ai Federației Naționale Sindicale Alma Mater și ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că cererile profesorilor sunt ”pe deplin justificate”.

Pe de altă parte, acesta este încrezător că nu se va ajunge la grevă generală și ”învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor”.

ADVERTISEMENT

”În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor”, a spus, miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Care sunt revendicările profesorilor

Principalele revendicări ale dascălilor sunt legate de venituri. Liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” spune că pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu lipsa de personal.

”Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare. Nu poți vorbi de motivatie când debutantul intră în sistem cu 2.250 de lei, și dacă lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a spus Marius Nistor.

Același lider sindical mai spune că, dacă cererile lor nu vor fi satisfăcute, următoarea formă de protest este greva generală.

”Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de miercuri și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest.

Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că vem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate.

Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari”, a mai spus Nistor, conform România TV.

ADVERTISEMENT