News

Nicolae Ciucă: ”În acest moment nu avem gaz suficient să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023”

După ședința Coaliției de luni seara, premierul Nicolae Ciucă a lansat un avertisment sever. Acesta a spus că, în acest moment, România nu are gaz suficient pentru înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023.
11.04.2022 | 22:14
Nicolae Ciuca In acest moment nu avem gaz suficient sa asiguram inmagazinarea in depozite pentru iarna 20222023
Nicolae Ciucă, anunț privind stocurile de gaz pentru iarna viitoare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șeful Executivului dezvăluie că în prezent România face demersuri să asigure înmagazinarea de gaz pentru iarna viitoare.

Nicolae Ciucă, anunț privind stocurile de gaz pentru iarna viitoare

După ședința Coaliției de guvernare, una în care a fost adoptat pachetul ”Sprijin pentru România”, cu o serie de măsuri pentru populație și companii, premierul Nicolae Ciucă a vorbit, într-o conferință de presă, despre situația energetică.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru a precizat că autoritățile fac provizii de gaze în baza unei decizii a Uniunii Europene, care prevede că trebuie realizate stocuri echivalente cu cel puţin 90% din capacitatea de înmagazinare.

Ciucă a punctat faptul că România are la ora actuală o capacitate de înmagazinare de 3.4 miliarde de metri cubi de gaze.

ADVERTISEMENT

Ciucă: ”În acest moment nu avem gaz suficient să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023”

Declarațiile premierului au fost făcute în contextul în care a fost întrebat, luni seară, despre situaţia companiei Azomureş, care nu poate porni producția de îngrășăminte chimice din cauză că nu au surse de gaz natural.

Nicolae Ciucă a spus că, în prezent, România nu are gaz suficient pentru a asigura înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023. În același timp, acesta a dat asigurări că autoritățile caută soluții pentru a rezolva problema. Gazul lichefiat din Azerbaidjan poate fi una dintre căile de rezolvare a situației.

ADVERTISEMENT

Am discutat inclusiv cu reprezentanţii companiei Azomureş, este foarte important pentru noi să înceapă producţia de îngrăşăminte chimice, singurul motiv pentru care nu au pornit.. cert este că sunt pregătiţi în orice moment în care găsim sursa de gaz să pornească producţia de îngrăşăminte.

În acest moment nu avem gaz suficient astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023, dar odată ce vom avea certitudinea că sursele de gaz de la cei cu care am discutat până în momentul de faţă şi mă refer la Azerbaidjan şi posibilitatea de a achiziţiona gaz lichefiat vor deveni certitudini, în acel moment vom avea.

ADVERTISEMENT

Totodată, există discuţii între Azomureş şi producătorii naţionali de gaz, respectiv Romgaz şi Petrom, să identifice o soluţie astfel încât să poată să pornească producţia”, a afirmat premierul Ciucă, în conferinţa de presă amintită, conform Știripesurse.

ADVERTISEMENT