News

Scumpirea energiei, pe masa Guvernului. Premierul Ciucă a chemat la Palatul Victoria miniștri și șefi de companii

Nicolae Ciucă, întâlnire la Palatul Victoria pentru evoluția sectorului energetic. Premierul are o întrevedere cu mai mulți miniștri și cu reprezentanți ai companiilor Transelectrica, Transgaz,Romgaz.
04.01.2022 | 07:45
Scumpirea energiei pe masa Guvernului Premierul Ciuca a chemat la Palatul Victoria ministri si sefi de companii
ADVERTISEMENT

Marți, începând de la ora 8, premierul Nicolae Ciucă are o întâlnire, la Palatul Victoria, despre evoluțiile în sectorul energetic în țara noastră.

Premierul i-a chemat la discuții pe viceprim-ministrul și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, pe ministrul energiei, Virgil Popescu și pe ministrul economiei, Florin Spătaru, dar și pe ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

Întâlnire la Palatul Victoria pentru evoluția sectorului energetic

La întâlnire vor participa și reprezentanți ai companiilor Transelectrica, Transgaz, Romgaz și ai Ministerului Mediului.

„Discuțiile vor viza stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva  evoluțiilor sectorului energetic în România”, se arată pe site-ul Guvernului țării noastre.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea vine în contexul în care prețurile de la facturile au crescut enorm, motiv pentru care statul a decis să ajute populația prin compensare și prin plafonare.

Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple, deoarece foarte puțini consumatori casnici beneficiază, în realitate, de această lege și au scăderi importante la facturi.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spuneau că este vorba despre un procent de doar 10%.

Pe de altă parte, facturile în cazul unora scad doar cu doi sau trei lei, în condițiile în care ele s-au scumpit cu sute de lei.

Specialiștii spun despre această situație

Specialiștii sunt de părere că sunt 50% dintre clienți care nu vor beneficia de compensații.

„Toţi consumatorii care au sub 0,125 de lei/kWh, preţul mărfii, nu vor beneficia de astfel de compensaţii.

ADVERTISEMENT

50% dintre clienţi sunt în această situaţie. 40% în schimb nu se încadrează în limita de consum. Astfel că doar 10% vor primi o compensare de până la 150 de lei pe lună”, a spus Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă, potrivit Observator.

Sprijinul acordat românilor presupune, mai precis, plafonarea prețului la la 1 leu/kWh pentru toți consumatorii.

De asemenea, sunt acordate și compensații de 29 de bani/kWh, dar numai în cazul în care se consumă mai puțin de 330 kWh pe lună.

Perioada de aplicare este 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

România, cel mai mare preț la energie din Europa

De altfel, și prețul la gaze este unul foarte mare, facturile fiind în creștere și pentru acest consum.

„România are cel mai mare preț la gaze naturale din Europa! Cum este posibil?! Cum e posibil să fie de 10 ori mai mare decât prețul de producție?

La energie electrică, ne uităm la prețurile de mâine și, din fericire, România are 95,1, față de o medie 120 de euro a lunii, la nivel european.

Ne-am clasat și în luna decembrie la cel mai mare preț al energiei electrice din Europa, privind puterea de cumpărare a românului. Față de Germania, un român plătește 95,11, Germania plătește 12,13, Belgia plătește 9,68”, a spus Iulian Iancu, preşedintele World Energy Council, la Antena 3.

ADVERTISEMENT