News

Nicolae Ciucă, întâlnire de lucru cu Nicușor Dan. Primește Capitala bani de la Guvern? Întâlnire pentru preluarea ELCEN. Update

Start joc pentru noul Guvern! Premierul Nicolae Ciucă are programate două întâlniri de lucru. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este chemat la raport. Alexandru Rafila vine și el să dea explicații
27.11.2021 | 13:22
Nicolae Ciuca intalnire de lucru cu Nicusor Dan Primeste Capitala bani de la Guvern Intalnire pentru preluarea ELCEN Update
ADVERTISEMENT
27-11-2021
11:24

Nicolae Ciucă, întâlnire de lucru cu Nicușor Dan. Primește Capitala bani de la Guvern? Update

Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între deținătorii portofoliilor de Finanţe, Dezvoltare și Energie, pe tema preluării ELCEN la Primăria Generală, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Edilul s-a declarat optimist că toți cei ce au putere de decizie în aceată problemă vor reuși să găsească o soluţie. 

Este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate. Deci, o să aveţi informaţii săptămâna viitoare, când o să aibă loc această întâlnire la nivel de miniştri“, a mai spus Nicuşor Dan, la finalul reuniunii de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

27-11-2021
09:51

Nicolae Ciucă, întâlnire de lucru cu Nicușor Dan și Alexandru Rafila. Primește Capitala bani de la Guvern? Update

Subvenția pentru gigacalorie și preluarea ELCEN la Primăria Capitalei au fost principalele subiecte ale întrevederii dintre primarul general Nicuşor Dan și premierul Nicolae Ciucă. Cei doi au mai abordat și subiecte legate de urbanism şi de bugetul municipalităţii.

Am discutat despre contribuţia statului la subvenţia pentru gigacalorie pentru Bucureşti, dar şi pentru celelalte oraşe care au sisteme centralizate de încălzire. Al doilea subiect este intenţia municipalităţii, de 15 ani, de a prelua ELCEN şi a unifica producţia, transportul şi distribuţia energiei termice”, a anunțat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan a mai spus că al treilea subiect al discuției a fost bugetul Primăriei Capitalei, în general, dar şi posibilitatea ca Primăria Capitalei să poată să facă investițiile necesare și să nu mai funcţioneze doar pe regim de avarie, cum funcţionează de mulți ani. 

Am deschis şi subiectul urbanismului pentru că, oricât de mult am reuşi noi să facem lucrări de infrastructură, în condiţiile în care oraşele se dezvoltă haotic şi nu există un control în ceea priveşte construirea, nu o să ajungem deloc prea departe şi avem o instituţie a statului, Inspectoratul de Stat în Construcţii, care nu funcţionează”, a mai spus Nicușor Dan.

El a precizat că premierul i-a dat asigurări că deja se desfășoară o analiză în legătură cu fondurile ce ar putea fi alocate la cererea municipalităţilor. „Răspunsul a fost că toată analiza vizează toate cererile municipalităţilor, care, după cum ştiţi, totalizează 3 miliarde de lei şi că ea o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucreze deja”, a mai spus primarul Bucureștiului. 

Noi nici n-am cerut bani, am fost oneşti. După cum ştiţi, au existat mai multe discuţii prin intermediul Asociaţiei Municipiilor şi, în mod foarte onest, primăriile care nu au de plată facturi în 2021, facturile noastre, cea din noiembrie se plăteşte în ianuarie, cea din decembrie o plătim în februarie, nu am cerut bani pentru anul ăsta. În schimb, am spus şi fostului prim-ministru şi actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022, a mai spus Nicuşor Dan. 

El a comentat și criticile venite din partea noului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu. „Probabil că la ministrul Finanţelor, 3 plus 4, adică datoria de 3 şi cu obligaţiile noastre curente de 4, e mai mic decât 4,5, dar matematica, din păcate, e alta”.

Când am preluat acest mandat, am preluat o datorie de 3 miliarde de lei. Avem un buget de… o să vedem execuţia în funcţie de banii pe care o să-i primim în decembrie, o să fie nişte venituri totale de 4,4 – 4,5 miliarde lei. Din aceşti bani am plătit cam 1 miliard datoriile acumulate de fost administraţie. Am mai rămas cu datorii, dar pe care, spre deosebire de fosta administraţie, am reuşit să le eşalonăm, astfel încât să fim solvabili în piaţă. Faptul că, la un moment dat, avem 40 sau 60 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic, în condiţiile în care mai avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că o subvenţie care, practic, ar trebui să se dubleze anihilează orice şansă de dezvoltare a oraşului ăsta“, a spus Nicuşor Dan.

La sfârşitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenţia pentru termie, vom plăti din ei subvenţia pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria la Otokar de 165 de milioane, care a rămas din fosta administraţie, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Deci, sigur că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri şi alte lucruri“, a declarat Nicuşor Dan.

Legat de chestiunea cine acordă bani, aici este o decizie, după ştiţi, bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului, da? Şi eu sper să existe înţelepciune în Parlament, astfel încât autorităţile locale care sunt în dificultate, şi vorbesc aici de toate autorităţile locale care au sisteme centralizate de încălzire, să poată să fie ajutate să treacă această iarnă”, a încheiat primarul.

Premierul pe care coaliția PNL/PSD l-a agreat, Nicolae Ciucă se întâlneşte cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. Nu este singurul moment încins pe care îl are pe listă liberalul. În aceeaşi zi, acesta are o întrevedere de lucru și cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De remarcat că primarul general al Capitalei este chemat la Palatul Victoria, de la ora 10,00. Întâlnirea de lucru cu ministrul Sănătăţii este programată să se desfăşoare cu începere de la ora 11,00 tot la sediul Guvernului.

ADVERTISEMENT

Start joc pentru noul Guvern condus de Nicolae Ciucă!

Vă readucem aminte că Nicolae Ciucă a transmis că a fost informat și a primit mai multe recomandări de la Comisia Europenă şi OMS privind varianta sud-africană a coronavirusului.

Liberalul va anunţa, după consultări cu factorii decizionali din România, măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea acesteia.

ADVERTISEMENT

“Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional.

Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2″, a transmis Nicolae Ciucă.

Interesant este că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să activeze ”frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

De asemenea a fost solicitată plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări.

Mai multe state membre UE, printre care Franţa, Germania, Italia şi Olanda, au luat deja astfel de măsuri. Mai ales că au apărut deja cazuri de contaminare cu această nouă variantă.

Hong Kong este țara unde a apărut pentru prima oară noua variantă. Și în Israel o persoană care s-a întors din Malawi este infectată cu noua tulpină, dar şi în Belgia

ADVERTISEMENT