Alegeri 2024

Nicolae Ciucă intervine în scandalul negocierilor datei alegerilor. ”Aici e vorba de o decizie politică”

Nicolae Ciucă intervine în scandalul negocierilor datei alegerilor, după ultimatumul dat de premier ministrului de Interne. ”Aici e vorba de o decizie politică”.
26.06.2024 | 18:12
Nicolae Ciuca intervine in scandalul negocierilor datei alegerilor Aici e vorba de o decizie politica
Nicolae Ciucă intervine în scandalul negocierilor datei alegerilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că stabilirea datei alegerilor prezidențiale este o decizia politică şi este nevoie de un consens politic.

Nicolae Ciucă intervine în scandalul negocierilor datei alegerilor

”Aici e vorba de o decizie politică. Data alegerilor se stabileşte de către un guvern atunci când este în deplinătatea lui constituit din membrii aceluiaşi partid şi discuţia nu mai are loc.

ADVERTISEMENT

Dar atunci când vorbim de o coaliţie, inclusiv data alegerilor este o decizie politică, motiv pentru care e nevoie de consens politic”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, președintele liberal a subliniat că ”fiecare ministru e prezent acolo pentru a respecta şi deciziile politice”.

ADVERTISEMENT

Declarația lui Nicolae Ciucă a venit la numai câteva după ce premierul Marcel Ciolacu i-a dat un ultimatum ministrului Interne, Cătălin Predoiu de a pregăti Hotărârea de Guvern cu data alegerilor prezidenţiale pe 15 sau 29 septembrie.

„În urma deciziilor din coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale”, a afirmat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Liderii coaliției PSD-PNL au reluat, marți, negocierile pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, însă după dezbateri aprinse ședința s-a soldat cu un nou eșec.

Se pare că social-democrații și liberalii nu reușesc să ajungă la un acord privind datele la care se vor desfășura cele două scrutinuri.

ADVERTISEMENT

În ședința de marți, PSD a propus varianta 29 septembrie-13 octombrie, însă PNL s-a opus și a cerut ca primul tur al prezidențialelor să fie organizat la 10 noiembrie, iar cel de-al doilea la 24 noiembrie.

Datele propuse de Partidul Naţional Liberal sunt cele constituţionale, 10 cu 24 noiembrie. Asta e data constituţională”, a spus Rareș Bogdan, după ședința cu social-democrații.

Astfel, reprezentanții celor două partide se vor întâlni, din nou, vineri, 28 iunie, pentru a relua negocierile privind data la care se vor desfăura alegerile prezidențiale.

 

ADVERTISEMENT