News

Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Am cerut monitorizarea atentă a situației din Marea Neagră”

Miercuri, la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, o ”monitorizare atentă a situației din Marea Neagră”.
26.10.2022 | 17:05
Nicolae Ciuca la intalnirea cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg Am cerut monitorizarea atenta a situatiei din Marea Neagra
Nicolae Ciucă, declarații alături de șeful NATO, Jens Stoltenberg: ”Am cerut monitorizarea atentă a situației din Marea Neagră”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Prezent la Bruxelles în aceste zile, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire importantă și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Nicolae Ciucă, declarații alături de șeful NATO, Jens Stoltenberg: ”Am cerut monitorizarea atentă a situației din Marea Neagră”

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Premierul român a anunțat că a cerut aliaților din NATO să monitorizeze în continuare situaţia din Marea Neagră, dată fiind ”dinamica ridicată a evoluţiilor din regiune, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei”.

”Am discutat despre amenințările și provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO.

ADVERTISEMENT

Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală.

Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră”, a afirmat oficialul de la București.

ADVERTISEMENT

Mesajul lui Jens Stoltenberg: ”NATO e pregătită să apere România”

Cu prilejul acestei conferințe de presă, Nicolae Ciucă a transmis și mulțumiri NATO și aliaților din SUA, Franța, Belgia și Olanda pentru prezența militarilor în România.

Șeful Executivului român a mai anunțat că țara noastră va contribui la fondul voluntar al NATO cu 1,3 milioane dolari pentru susținerea Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, Ciucă a reiterat anunțul recent al lui Klaus Iohannis, acela că România va crește bugetul dedicat apărării la 2,5% din PIB în 2023.

În replică, Jens Stoltenberg a subliniat faptul că în România sunt mii de soldați americani, belgieni, olandezi și francezi pentru a împiedica agresiunea rusă.

”Aceste trupe transmit un mesaj foarte clar: NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați”, a spus secretarul general al Alianței.

ADVERTISEMENT