News

Bezele între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu! Ce i-a transmis premierul liderului PSD și cum ar putea rămâne șef peste Guvern și după 2023

Bezele între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu la doar câteva săptămâni de la debutul guvernării PNL-PSD! FANATIK a consultat mai multe surse guvernamentale și a aflat ce stă în spatele înțelegerii dintre cei doi poli
16.12.2021 | 15:32
Bezele intre Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu Ce ia transmis premierul liderului PSD si cum ar putea ramane sef peste Guvern si dupa 2023
Bezele între șeful Executivului Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, coaliția PNL-PSD prinde contur și nu puține sunt vocile care au transmis că cele două formațiuni ar putea să conducă mult timp de aici încolo la Palatul Victoria. Culmea, vor să o facă împreună și, mai mult decât atât, ar putea să continue pe coordonatele pe care înțelegerea este scrisă în acest moment.

De altfel, social democrații nu mai par atât de convinși să preia funcția de premier, în condițiile în care barometrul vizibilității îl oferă pe Nicolae Ciucă pe prima poziție în ultimele două luni. Și lucrul acesta înseamnă că șeful Executivului preia și mare parte din sincopele cabinetului pe care îl conduce.

ADVERTISEMENT

Bezele între premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu!

Fix aceasta pare a fi marea temere a celor din PSD, dar mai ales a liderului Marcel Ciolacu. Social democrații au săltat teribil la capitolul imagine în plină pandemie fără să facă și mai ales să investească prea multe. Au preferat să stea la cutie și să lovească de fiecare dată când a fost nevoie.

Rând pe rând, încasatori șefi au devenit liberalii conduși de Ludovic Orban și Florin Cîțu și pentru o scurtă perioadă USR-ul lui Dacian Cioloș. Când ultimii s-au retras de la guvernare, PSD a făcut pasul în față, dar a negociat la sânge cu partenerii din coaliție.

ADVERTISEMENT

Și începutul nu părea deloc promițător având în vedere că social democrații n-au ezitat o clipă și în primele zile i-au taxat pe liberali la fiecare apariție publică. Doar că, în politica românească, deseori socoteala de acasă se cam potrivește cu cea din târg.

Așa au înțeles și cei din PSD care nu vor să riște nimic în perspectiva viitoarelor alegeri. Concret, dacă în 2023, Marcel Ciolacu preia Guvernul, așa cum este stipulat în înțelegerea celor două formațiuni, scrutinul i-ar putea prinde pe social democrați la putere și nu tocmai pregătiți. Mai ales că nimeni nu le poate garanta că liberalii nu vor întoarce armele pe final de mandat.

ADVERTISEMENT

Ceea ce a propus o schimbare la față pentru oamenii lui Ciolacu! În frunte cu liderul partidului, cei din PSD admit că s-ar putea chiar lipsi de funcția de premier dacă termenii coaliției rămân la fel cum sunt acum. Adică, Nicolae Ciucă în prim plan și omul care să preia eventualele greșeli ale coaliției

Cum și-a lăudat Nicolae Ciucă partenerii de coaliție

FANATIK a consultat mai multe surse guvernamentale și a aflat că premierul este și el mulțumit de cum decurg lucrurile până în acest moment. Nicolae Ciucă le-a transmis apropiaților că este impresionat de felul în care social democrații își respectă partea înțelegerii.

ADVERTISEMENT

„Am o relație foarte bună cu toată lumea. Discut și cu cei din PNL, dar și cu cei din PSD. Am o relație bună și cu Florin Cîțu.

Atât timp cât vom continua să discutăm asumat, pe programele pe care le avem de implementat, atât timp cât respectăm ceea ce am stabilit inițial, o să fie bine. 

Personal nu am ce să le reproșez până în momentul de față. Discutăm constant, vă pot spune că am întâlnit până acum oameni serioși, oameni care vor să facă treabă.

Am dialogat cu cei din PSD, mi s-a întâmplat chiar să facem schimb de sms-uri la ora 5 dimineața, ca să înțelegeți”, le-a spus Nicolae Ciucă celor din jurul său.

Ce spune Marcel Ciolacu despre posibilitatea ca Ciucă să rămână premier

Și nu a mai durat mult până când laudele i-au fost întoarse. Marcel Ciolacu, omul care ar urma să preia Executivul din 2023 a transmis că Nicolae Ciucă ar putea rămâne premierul coaliției PNL-PSD-UDMR și după data stabilită inițial.

Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a avut și el numai cuvinte de laudă pentru liberal pe care l-a numit un om capabil, un om care înţelege exact în ce s-a aruncat şi un om foarte responsabil.

Actualul președinte al Camerei Deputaților a explicat și termenii în care liberalii ar putea păstra poziția de șef al Guvernului. Există o condiție – social democrații spun că Nicolae Ciucă trebuie să performeze, pentru că asta ”înseamnă maturitate politică”.

Vă readucem aminte că potrivit rotativei, Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023. La această dată, liberalul trebuie să-și dea demisia și la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției, Finanțelor, Transporturilor și Fondurilor Europene.

ADVERTISEMENT