Alegeri 2024

Nicolae Ciucă, noi precizări despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „În funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimb”

Nicolae Ciucă spune câte sisteme de apărare Patriot are România. Cum se va lua decizia ca unul din ele să fie relocat în Ucraina
16.05.2024 | 22:04
Nicolae Ciuca noi precizari despre sistemul Patriot pentru Ucraina In functie de ceea ce ar putea sa se primeasca in schimb
Ciucă spune că CSAT va decide și în funcție de ce ar putea primi România în contrapartidă / Foto: Facebook, Nicolae Ciucă
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele Senatului al PNL, a reiterat, joi, că o decizie de a trimite sau nu un sistem de apărare antiaeriană Patriot din România în Ucraina va reveni Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în funcție de „situația operativă” și de mai mulți factori.

Ciucă: „Decizia, în funcție de ce ar putea să se primească”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a comentat, joi, declarațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la disponibilitatea României de a reloca un sistem Patriot în Ucraina, Kievul având nevoie acută de asemenea arme foarte avansate, pe fondul presiunilor mari ale Rusiei pe linia frontului.

ADVERTISEMENT

„Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este ţară de graniţă a Ucrainei. Ca atare, în momentul de faţă, sigur, avem patru sisteme PATRIOT şi în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi în funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilităţi, decizia va fi luată în CSAT”, a spus Nicolae Ciucă.

„Se va analiza și în funcție de situația concretă”

Tot joi, și secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre posibilitatea ca România să livreze Ucrainei un sistem Patriot, precizând că o decizie în acest sens va fi luată numai la București iar Alianța Nord Atlantică nu o va influența într-o parte sau alta.

ADVERTISEMENT

„Este o chestiune absolut în responsabilitatea membrilor CSAT (…) Eu cred că mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar în această direcţie. Se va analiza şi în funcţie de situaţia concretă şi de detaliile de la momentul luării deciziei, vor determina modul în care se va lua decizia”, a mai spus președintele PNL, prezent la un eveniment cu ocazia Zilei Naționale a Israelului, potrivit Agerpres.

Presiuni pentru ajutarea Ucrainei

Țările UE care dispun de sisteme de apărare antiaeriană sunt presate să își sporească asistența acordată Ucrainei. Chestiunea asistenței pentru Kiev a căpătat o urgență sporită după ce Rusia și-a reluat atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei, distrugând infrastructuri critice și clădiri rezidențiale și ucigând zeci de civili.

ADVERTISEMENT

Această situație a îndreptat atenția asupra Spaniei, Greciei, Olandei și României (Germania a declarat luna trecută că va trimite o a treia baterie Patriot), țări din UE care au sisteme Patriot.

Pe lângă eficiența lor dovedită, aceste sisteme au avantajul de a fi cunoscute de armata ucraineană. Cu toate acestea, fabricarea lor poate dura până la doi ani, ceea ce le face mai dificil de înlocuit pe termen scurt.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii