News

Nicolae Ciucă, optimist după discuțiile de la Bruxelles despre Spațiul Schengen, MCV și pensii: ”Vor fi rezolvate în timp oportun”

La finalul discuțiilor purtate în aceste zile la Bruxelles cu oficialii europeni, prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat principalele concluzii.
27.10.2022 | 13:35
Nicolae Ciuca optimist dupa discutiile de la Bruxelles despre Spatiul Schengen MCV si pensii Vor fi rezolvate in timp oportun
Nicolae Ciuca s-a întâlnit și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a declarat astfel că șansele aderării României la Spațiul Schengen sunt mari, singura problemă fiind legată de clarificarea anumitor chestiuni cu oficialii olandezi.

Nicolae Ciucă revine cu multe vești bune de la Bruxelles

În acest context, premierul a precizat că ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, i-a trimis o scrisoare omologului olandez și l-a invitat în România pentru a clarifica toate chestiunile mai puțin clare cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

”(…) Rezultatele Comisiei de Evaluare – care a fost două zile în România – sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării la nivelul oricărui stat UE, astfel încât când vom avea votul în JAI, să avem susținerea tuturor țărilor.

În momentul de față sunt unele probleme de relație bilaterală cu Olanda. A fost transmisă o scrisoare de invitare la adresa ministrului de interne olandez, astfel încât o comisie care vrea să clarifice orice aspect să vină și să își elucideze subiectele.

ADVERTISEMENT

Speranțe mari și pentru ridicarea MCV

Am încredere că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a declarat Nicolae Ciucă. În ceea ce privește MCV, premierul a devoalat că au fost discuții tehnice pe care ministrul justiției, Cătălin Predoiu, le-a purtat la nivelul Comisiei Europene.

La finalul lor, liderul Guvernului României a fost informat că sunt semnale bune pentru ridicarea acestui mecanism de verificare. Prim-ministrul a fost întrebat de jurnaliști și despre eliminarea pragului stabilit pentru pensii în PNRR.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a confirmat că s-a decis înlocuirea indicatorului cu altul, în funcție de discuțiile cu Banca Mondială. Un alt subiect pe care premierul l-a avut pe agendă la Bruxelles a fost legat de situația Republicii Moldova.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că a discutat cu oficialii europeni aspectele legate de asigurarea unor granturi necesare Chișinăului pentru a-și plăti energia electrică și gazul.

ADVERTISEMENT

Cu privire la PNRR, Ciucă a declarat că a vorbit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-a transmis că România și-a propus să absoarbă toate fondurile până la nivelul anului 2023.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”