News

Nicolae Ciucă, optimist după discuțiile de la Bruxelles despre Spațiul Schengen, MCV și pensii: ”Vor fi rezolvate în timp oportun”

La finalul discuțiilor purtate în aceste zile la Bruxelles cu oficialii europeni, prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat principalele concluzii.
27.10.2022 | 13:35
Nicolae Ciuca optimist dupa discutiile de la Bruxelles despre Spatiul Schengen MCV si pensii Vor fi rezolvate in timp oportun
Nicolae Ciuca s-a întâlnit și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a declarat astfel că șansele aderării României la Spațiul Schengen sunt mari, singura problemă fiind legată de clarificarea anumitor chestiuni cu oficialii olandezi.

Nicolae Ciucă revine cu multe vești bune de la Bruxelles

În acest context, premierul a precizat că ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, i-a trimis o scrisoare omologului olandez și l-a invitat în România pentru a clarifica toate chestiunile mai puțin clare cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

”(…) Rezultatele Comisiei de Evaluare – care a fost două zile în România – sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării la nivelul oricărui stat UE, astfel încât când vom avea votul în JAI, să avem susținerea tuturor țărilor.

În momentul de față sunt unele probleme de relație bilaterală cu Olanda. A fost transmisă o scrisoare de invitare la adresa ministrului de interne olandez, astfel încât o comisie care vrea să clarifice orice aspect să vină și să își elucideze subiectele.

ADVERTISEMENT

Speranțe mari și pentru ridicarea MCV

Am încredere că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a declarat Nicolae Ciucă. În ceea ce privește MCV, premierul a devoalat că au fost discuții tehnice pe care ministrul justiției, Cătălin Predoiu, le-a purtat la nivelul Comisiei Europene.

La finalul lor, liderul Guvernului României a fost informat că sunt semnale bune pentru ridicarea acestui mecanism de verificare. Prim-ministrul a fost întrebat de jurnaliști și despre eliminarea pragului stabilit pentru pensii în PNRR.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a confirmat că s-a decis înlocuirea indicatorului cu altul, în funcție de discuțiile cu Banca Mondială. Un alt subiect pe care premierul l-a avut pe agendă la Bruxelles a fost legat de situația Republicii Moldova.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că a discutat cu oficialii europeni aspectele legate de asigurarea unor granturi necesare Chișinăului pentru a-și plăti energia electrică și gazul.

ADVERTISEMENT

Cu privire la PNRR, Ciucă a declarat că a vorbit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-a transmis că România și-a propus să absoarbă toate fondurile până la nivelul anului 2023.

ADVERTISEMENT