News

Nicolae Ciucă: ”Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern”. Măsurile prevăzute în OUG

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern. Principalele măsuri prevăzute în OUG.
10.05.2023 | 19:28
Nicolae Ciuca Ordonanta cu reducerile de cheltuieli intra vineri in sedinta de Guvern Masurile prevazute in OUG
Guvernul Nicolae Ciucă adoptă vineri Ordonanța cu reducerile de cheltuieli. Măsurile prevăzute în OUG. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Vineri, 12 mai, Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră în ședința Guvernului condus de Nicolae Ciucă. Miercuri, într-o altă întrunire de la Palatul Victoria, premierul a spus că prin această OUG Guvernul nu face altceva decât să chibzuiască banii publici şi să menţină un control asupra cheltuielilor.

Guvernul Nicolae Ciucă adoptă vineri Ordonanța cu reducerile de cheltuieli. Măsurile prevăzute în OUG

După mai multe săptămâni de discuții și amânări, coaliția s-a pus de acord asupra ”Ordonanței austerității”. Proiectul privind reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern, a anunţat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a explicat care sunt principalele măsuri prevăzute în acest OUG. Astfel, documentul prevede că fondurile alocate pentru bunuri şi servicii să fie reduse cu 10%.

De asemenea, se reduc posturile de consilieri cu 50% și se suspendă angajările în instituţiile statului, mai puţin în educaţie şi sănătate. În plus, se introduce regula de maxim două mandate pentru cei din CA-uri.

ADVERTISEMENT

Aici discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând, totodată, derularea investiţiilor, fără a afecta bugetul alocat în acest sens. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, aici discutăm despre cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier, pentru aparatură birotică“, a precizat Ciucă, conform site-ului Guvernului.

Premierul a menționat şi măsura prin care se va asigura introducerea lanţului scurt de aprovizionare de la fermieri la consumatori. ”Am analizat şi, cu cât numărul de intermediari este mai mic, cu atât sprijinim producătorul şi asigurăm un preţ echitabil pentru consumatori”, a mai declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă dă asigurări: ”Proiectele finanțate din fonduri europene se vor derula așa cum au fost ele planificate”

În contextul măsurilor de austeritate, Ciucă a precizat că bugetul alocat pentru investiții nu va fi afectat. ”Pentru că am vorbit de investiții este important să menționez că proiectele finanțate din fonduri europene se vor derula așa cum au fost ele planificate. Se pune accent, ca și până acum, pe accelerarea procesului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile.

Ca atare, în forma pe care am prezentat-o, proiectul de ordonanță de urgență se menține în transparență publică, urmând ca în ședința de Guvern de vineri să intre în dezbatere și să fie aprobată”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT

În zona investițiilor, premierul a spus că în această săptămână se va lua o hotărâre în ceea ce privește derularea proiectului pe infrastructura de transport Bușteni-Azuga. ”Este un proiect în valoare de 840 de milioane de lei – și, de asemenea, podul peste râul Prut de la un Ungheni, o investiție de aproximativ 200 de milioane de lei”, a mai punctat Ciucă.

ADVERTISEMENT