News

Ce propunere are Nicolae Ciucă pe masă pentru pensionari! Ședință de urgență la Guvern

Ce propunere are Nicolae Ciucă pe masă pentru pensionari! Ședință de urgență la Guvern în care premierul trebuie să rezolve mai multe subiecte importante
27.12.2021 | 21:16
Ce propunere are Nicolae Ciuca pe masa pentru pensionari Sedinta de urgenta la Guvern
ADVERTISEMENT

Crăciunul s-a terminat și Executivul lui Nicolae Ciucă se întrunește de urgență. Pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre care îi privește pe pensionari.

Acesta stabileşte că, de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Ce propunere are Nicolae Ciucă pe masă pentru pensionarii țării!

De remarcat că, în prezent, de acest program beneficiază cei cu pensii de până la 1.299 lei/lună.

Nu este singurul proiect de pe masa premierului. Acesta ar putea să stabilească și schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei şi distribuţiei de energie termică în sistem centralizat, din surse regenerabile mai puţin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă trebuie să spună dacă aceasta se va aplica până la 31 decembrie 2023. De asemenea, cabinetul condus de liberal va discuta şi un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Acesta prevede acordarea unui sprijin financiar pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic până în 3.000.000 pasageri pe an pentru care Consiliile judeţene au calitatea de autoritate publică tutelară, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la aeroporturile regionale cu un trafic între 200.000 şi 3.000.000 pasageri pe an, atunci trebuie să știți că bugetul maxim alocat este de 42.544.000 lei. Totodată, pentru cele cu un trafic situat sub 200.000 pasageri pe an bugetul maxim este de 41.494.000 lei.

Executivul trebuie să spună și dacă este de acord cu suplimentarea cu 307 a numărului de posturi, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, la nivelul Ministerului Economiei şi Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, care au rezultat în urma divizării parţiale a Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

ADVERTISEMENT

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe ordinea de zi a Guvernului vizează modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ în privinţa concursului pentru ocuparea unei funcţii publice din administraţia publică centrală şi locală.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, trebuie dezbătut și proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

De asemenea, coaliția PSD/PNL va mai analiza două memorandumuri privind continuarea colaborării cu Departamentul Economic al OCDE şi, respectiv, aprobarea vânzării “Ansamblului istoric Mina Petrila” din patrimoniul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. către Consiliul Judeţean Hunedoara.