News

Exclusiv. Ce spune mama premierului Nicolae Ciucă după ce fiul ei a fost acuzat de plagiat: ”Dacă era să plagieze, nu ajungea șef de promoție!”

Părinții lui Nicolae Ciucă, stabiliți în comuna Plenița (județul Dolj), sunt de partea fiului lor în scandalul declanșat după apariția informației că premierul ar fi plagiat teza de doctorat.
18.01.2022 | 15:55
Exclusiv Ce spune mama premierului Nicolae Ciuca dupa ce fiul ei a fost acuzat de plagiat Daca era sa plagieze nu ajungea sef de promotie
Mama lui Nicolae Ciucă a declarat pentru FANATIK că fiul ei nu putea plagia, pentru că a fost șef de promoție
ADVERTISEMENT

Publicația PressOne susține că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă conține plagiat în cel puțin 42 din cele 147 de pagini. Sursa citată amintește că textul copiat la literă de primul ministru ar proveni, de fapt, din alte două teze de doctorat.

Nicolae Ciucă (54 de ani) a dobândit titlul de doctor în științe militare în 2003, ca urmare a realizării lucrării „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, o lucrare întinsă pe 309 pagini, dintre care 162 de pagini sunt dedicate anexelor.

ADVERTISEMENT

Acuzat că a plagiat 42 de pagini, premierul se apără și solicită o verificare autorizată a tezei de doctorat

Susţinută la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă a fost analizată amănunțit de jurnalista Emilia Șercan, de la PressOne, care a tras următoarele concluzii.

„Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă.  

ADVERTISEMENT

 Analiza celor 138 de pagini ale tezei am făcut-o bazându-mă pe resurse bibliografice limitate, disponibile în format tipărit la Biblioteca Națională a României și la biblioteca UNAP.

Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat”, a notat Șercan.

ADVERTISEMENT

Mama lui Nicolae Ciucă: „Dacă era plagiat, nu termina șef de promoție, termina ultimul de la coadă!”

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat imediat, declarând într-un comunicat oficial că teza lui de doctorat este rodul cercetări științifice și a muncii depuse, fiind întocmită în concordanță cu cerințele legale.

„Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020.

ADVERTISEMENT

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică” a conchis Nicolae Ciucă.

În exclusivitate pentru FANATIK, mama lui Nicolae Ciucă și-a exprimat punctul de vedere privind acuzațiile de plagiat aduse fiului ei, desemnat pe 25 noiembrie anul trecut premierul României.

„Eu știu așa: dacă era plagiat, nu termina șef de promoție, termina ultimul de la coadă! Nu am apucat să vorbim cu el, nu îl sun pentru că nu are timp. Când ne sună el, atunci vorbim.

„Am încredere totală că băiatul nostru nu a făcut plagiat, nu a plagiat nici o vorbă!”

„Am încredere totală că băiatul nostru nu a făcut plagiat, nu a plagiat nici o vorbă! Experiența pe care o are îi ajungea și dacă nu învăța. Doar trecând prin experiență se făcea om”, a declarat Lucia Ciucă pentru FANATIK

În decembrie anul trecut, FANATIK a realizat un reportaj acasă la părinții lui Nicolae Ciucă. Gheorghe (78 de ani) și Lucia (74 de ani) sunt împreună de 56 de ani și au grijă de gospodăria familiei din comuna doljeană Plenița.  

„Nicu al nostru a terminat primul la Academie, el a fost chiar în promoția cu numărul 100. Mereu i-a plăcut să învețe, se vedea clar că o să ajungă departe și nu vă zic asta doar pentru că e baiatul nostru”, a povestit atunci tatăl demnitarului.

„Mi-aduc aminte că abia așteptam să mergem la ședințele cu părinții, că așa frumos îl lăuda diriginta pe Nicu… Profesorii vorbeau mereu frumos despre el, nu mă mai săturam să-i ascult, vă spun sincer”, a mărturisit și mama lui Nicolae Ciucă despre băiatul ei celebru.

 

 

ADVERTISEMENT