News

Ludovic Orban, dezvăluiri despre felul în care l-a făcut ministru pe Nicolae Ciucă, acum acuzat de plagiat: „Mi-a fost propus de Iohannis”

Ludovic Orban a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, cum a ajuns să colaboreze cu (acum) acuzatul de plagiat Nicolae Ciucă, în 2019, la insistențele lui Klaus Iohannis, președintele României.
19.01.2022 | 19:01
Ludovic Orban dezvaluiri despre felul in care la facut ministru pe Nicolae Ciuca acum acuzat de plagiat Mia fost propus de Iohannis
Ludovic Orban a dezvăluit, pentru FANTIK, cum a început să lucreze cu actualul premier, acum acuzat de plagiat, în Guvernul pe care l-a făcut în 2019 și care a fost rolul lui Klaus Iohannis în toată afacerea Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a fost cel care l-a introdus pe generalul Nicolae Ciucă în politica la nivel înalt, fostul lider liberal încredințându-i acestuia, în 2019, mandatul de ministru al Apărării. Pe atunci independent politic, Nicolae Ciucă a devenit, în 2020, în Guvernul Orban 2, și membru PNL, el fiind păstrat în aceeași funcție de ministru și de Florin Cîțu.

Anul trecut, în toamnă, după ce Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, Nicolae Ciucă a ajuns premier al României, iar zilele trecute s-a descoperit că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Chiar dacă el neagă cu vehemență că a plagiat, situația premierului este dificilă și în plan politic, dar și ca imagine.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban susține că Nicolae Ciucă i-a fost impus de președintele Klaus Iohannis

Lui Ludovic Orban i s-a încredințat, în 2019, după demiterea prin moțiune de cenzură a Vioricăi Dăncilă, formarea unui nou Guvern, lucru pe care l-a și făcut, pe 4 noiembrie. Iar printre miniștrii din cabinetul minoritar al fostului lider liberal s-a strecurat și un nume cunoscut din Armata Română: generalul Nicolae Ciucă, fost șef al Marelui Stat Major.

Contactat de FANATIK, Ludovic Orban a vorbit despre numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de ministru al Apărării, dar și despre acuzațiile de plagiat la adresa tezei sale de doctorat, ”Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale” care i-au fost aduse pe 18 ianuarie 2022 de publicația PressOne.

ADVERTISEMENT

”Nu am avut niciun indiciu despre ce ar fi făcut domnul Nicolae Ciucă. El mi-a fost propus de Iohannis. Pe zona de apărare și de externe, care este o zonă de atribuții ale președintelui, Klaus Iohannis mi-a propus miniștrii, și pe Ciucă, și pe Aurescu”, explică Ludovic Orban.

Din acest motiv Ludovic Orban a și ocolit întrebarea cu privire la felul în care a colaborat cu generalul care i-a fost impus de Klaus Iohannis în Guvern, mai ales că el a și fost primul politician liberal care i-a contestat autoritatea președintelui. ”Aș prefera să nu discut de relația mea cu domnul Ciucă, ca să fiu sincer”, a mai spus, pentru FANATIK, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban: „Aveam un criteriu strict în codul de integritate”

Cu toate acestea, susține fostul lider al PNL, niciodată nu l-ar fi acceptat ca ministru în Guvernele pe care le-a condus dacă ar fi avut cel mai mic indiciu că generalul în rezervă Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat.

„Nu l-aș fi acceptat sub nicio formă pe domnul Ciucă, cu siguranță, dacă aș fi avut cel mai mic indiciu în această direcție. Și aveam un criteriu strict în codul de integritate al PNL în chestiunea cu plagiatul. Se prevede clar că nimeni nu poate fi susținut în nicio funcție publică în cazul în care plagiază”, a explicat, pentru FANATIK, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, mai precizează Ludovic Orban, Nicolae Ciucă trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție. Iar asta în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, Emilia Șercan, autoarea anchetei privind plagiatul din teza de doctorat a premierului, a mai prezentat și dovedit multe alte cazuri asemănătoare.

„Nu pot să spun eu că a plagiat. Dar cine a studiat teza de doctorat a identificat un număr de pagini copiate. Iar Emilia Șercan, care se ocupă de plagiate de mult timp, care e un fel de poliția plagiatelor, consideră că e…

Iar de regulă pe cine a acuzat ea de plagiat a și fost dovedit. Eu nu am stat să verific, dar, de regulă, când ea susține că cineva a plagiat teza de doctorat o face cu argumente solide”, spune Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă, premierul României, acuzat de plagiat

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actualul premier al României, a fost acuzat că ar fi plagiat în teza sa de doctorat, Emilia Șercan identificând cel puțin 42 e pagini copiate din totalul de 138 ale lucrării ”Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.

Mai mult, precizează jurnalista în ancheta realizată, studiile doctorale făcute de generalul Nicolae Ciucă s-au suprapus cu două misiuni la care premierul ar fi luat parte: Dynamic Response, care a avut loc în aprilie – mai 2001 în Bosnia Herțegovina și Enduring Freedom, care s-a derulat între iunie 2002 – ianuarie 2003 din Afganistan.

”Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, a replicat Nicolae Ciucă, într-un comunicat al Guvernului.

Dacă va fi dovedit plagiatul însă, Nicolae Ciucă va fi într-o poziție incomodă. Astfel, cum statutul și codul de integritate al PNL are prevederi exprese în această direcție, susținerea lui politică s-ar putea evapora rapid, mai ales în contextul în care sunt suficienți lideri liberali nemulțumiți de faptul că Ciucă este premier într-un guvern cu PSD.

În plus, după scandalurile în care au fost implicați alți politicieni din aceleași motive, actualul premier al României, generalul Nicolae Ciucă ar fi în postura de a pierde foarte mult la capitolul imagine și popularitate.

ADVERTISEMENT