News

Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat. PressOne: Cel puțin 42 de pagini copiate. Premierul cere verificarea lucrării. Update

Premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Conform publicației PressOne, cel puțin 42 de pagini din lucrarea acestuia ar fi copiate. Oficialul cere verificarea lucrării.
18.01.2022 | 22:25
Nicolae Ciuca acuzat ca a plagiat in teza de doctorat PressOne Cel putin 42 de pagini copiate Premierul cere verificarea lucrarii Update
ADVERTISEMENT
18-01-2022
20:27

Reacția lui Florin Cîțu la acuzațiile de plagiat făcute la adresa premierului

Liderul PNL a spus că este datoria lui Nicolae Ciucă să explice acuzațiile și să le clarifice. El a precizat că acest subiect ar putea deveni o vulnerabilitate dacă nu e clarificat rapid.

„Sigur că premierul Ciucă va veni și va explica. Este de datoria domniei sale să explice ce se întâmplă cu această teză de doctorat.

Înțeleg că deja a trimis-o la o comisie de evaluare, nu știu la care, dar este datoria domniei sale să vină și să clarifice. Trebuie foarte rapid clarificat acest subiect ca să nu devină o vulnerabilitate”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

 

18-01-2022
09:55

Nicolae Ciucă cere verificarea tezei sale de doctorat: ”Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”

Premierul Nicolae Ciucă ​a avut marți o nouă reacție față de acuzațiile că și-ar fi plagiat teza de doctorat. Acesta a anunțat că a decis să solicite analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat.

Șeful Executivului se apără și susține că acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel și că în acest domeniu anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

”Teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea ştiinţifică şi studiul teoretic, experienţa acumulată în misiunile reale şi exerciţiile la care am participat, aceasta constituindu-se, în mod evident, contribuţia originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”, spune premierul.

Ciucă precizează că, în calitate de militar, indiferent de poziţia pe care a fost încadrat, şi-a îndeplinit întotdeauna atribuţiile, ”respectând principiile, legile şi regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”.

”În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, spune oficialul.

Premierul anunță că din anul 2003, după susţinere, teza sa de doctorat este publică şi a putut şi poate fi consultată la Biblioteca Universităţii Naţionale de Apărare şi la Biblioteca Naţională.

”Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020. În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, mai afirmă Ciucă, într-un comunicat al Guvernului.

După demisia lui Florin Roman, acuzat că și-ar fi plagiat lucrarea de disertație, un nou scandal similar stă să izbucnească în Guvernul României, de această dată la cel mai înalt nivel.

Primul-ministru Nicolae Ciucă ar fi devenit doctor în Științe militare cu o teză plagiată, notează publicația PressOne. Lucrarea acestuia, susținută în anul 2003, este intitulată ”Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat. PressOne: ”Cel puțin 42 de pagini ar fi luate din alte surse”

Potrivit sursei citate, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar conține cel puțin 42 de pagini plagiate, din totalul de 138.

Jurnalista Emilia Șercan, autoarea investigației, scrie că textele din cel puțin 19 pagini ar fi fost plagiate din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

ADVERTISEMENT

”Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.

Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP”, mai notează jurnalista.

ADVERTISEMENT

PressOne mai adaugă faptul că 94,2% din conținutul descoperit plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă provine din lucrări nedigitalizate, care nu ar putea fi depistate cu ajutorul softului anti-plagiat.

Prima teză identificată ca sursă de plagiere îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Aceasta se numește ”Acțiuni militare internaționale legitime” și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.

ADVERTISEMENT

A doua teză îi aparține lui Mircea Mândru, lucrare susținută tot la UNAP, în 1999, cu titlul ”Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”.

Reacția premierului Ciucă față de aceste acuzații

Publicația care a prezentat informația referitoare la posibilul plagiat al premierului a primit și o reacție de la șeful Executivului. Nicolae Ciucă se apără și spune că teza sa de doctorat este ”rodul cercetării științifice” și ”a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

”Apreciez interesul dumneavoastră față de etica academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice.

Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă.

Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, a spus premierul României.

ADVERTISEMENT